FOTO HANNEKE MARCELIS
FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Beiaardconcerten met 'vrolijke en strijdbare liedjes' op Koningsdag en Bevrijdingsdag

BERGEN OP ZOOM - Stadsbeiaardier Janno den Engelsman heeft op verzoek van burgemeester Frank Petter tijdens Koningsdag een vrolijk beiaardconcert verzorgd op de Julianabeiaard. Daarmee klonken bekende vrolijke maar ook strijdbare liedjes over het oude centrum van de stad. De liedjes, waaronder 'We zullen doorgaan' en '15 miljoen mensen', verwezen naar Koningsdag en de huidige coronacrisis.

"Veel mensen zijn aan huis gekluisterd, maar ook onder de mensen die nog wel naar buiten kunnen, leven zorgen over het coronavirus en hoe dat hun leven raakt", stelt burgemeester Frank Petter. "Vrolijke en bemoedigende klanken op het grootste muziekinstrument van de stad, helpen misschien om even te ontsnappen aan de zorgen van vandaag. Koningsdag is de uitgelezen dag voor een toepasselijk beiaardconcert." Janno kan zich daar helemaal in vinden. "Ik verleen hieraan heel graag mijn medewerking. Zelf speelde ik al met dat idee, dus het lag voor mij voor de hand om op het verzoek van de burgemeester in te gaan. Muziek is een heel universele taal, waarmee je prima je boodschap kunt delen."

Op het carillon van de Martinustoren in Halsteren werd tijdens Koningsdag ook gespeeld, maar dan door beiaardier Toni Raats uit Roosendaal. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, klinkt eveneens toepasselijke muziek op de beiaard van de Peperbus tussen 10.00 en 11.00 uur en vanuit de Martinustoren in Halsteren tussen 12.00 en 13.00 uur. Op deze dag worden beide concerten verzorgd door Janno den Engelsman. [l]