Afbeelding
Foto:

Gemeente deelt flinke boetes uit voor afvaldumpingen

BERGEN OP ZOOM - Afvaldumpers hebben afgelopen weken bezoek gekregen van de handhavers van de gemeente Bergen op Zoom. Zij kregen een flinke boete uitgedeeld voor het 'bijplaatsen' van afval bij milieuparkjes. "En 'bijplaatsingen' is dan misschien nog een woord dat de lading niet dekt, want meestal wordt het afval van een afstandje neergekwakt in de omgeving van de containers. Kennelijk is dan het idee dat de gemeente het wel opruimt en dat de inwoners gezamenlijk wel opdraaien voor de kosten", stelt de gemeente.

Dat afval gedumpt wordt op plekken waar het niet thuishoort is in feite niets nieuws. Maar, sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, lijtk het volgens de gemeente Bergen op Zoom alleen maar te verergeren. "Al een paar weken was deze toename ook merkbaar bij het milieupark aan de Borgvlietsedreef." Daar werd een week geleden een flinke berg met afval gedumpt. Een omwonende plaatste een aantal foto's op de Facebookpagina Fort - Zeekant & De Markiezaten Bergen op Zoom en mede daardoor kon het team Handhaving al snel twee afzonderlijke daders achterhalen.

Beiden kregen een bekeuring voor het dumpen van het afval. De een kreeg een bekeuring van 399 euro, de ander moet 104 euro betalen. "Ook bij het milieupark aan de Kamperfoeliestraat kon een dader van een bijplaatsing worden achterhaald. Ook dat leverde een boete van 104 euro op", laat de gemeente weten. De gemeente en Saver gaan dit dumpen nog scherper in de gaten houden.

Grote bijplaatsingen, zowel naast containers als in de openbare ruimte, worden beboet met € 390,- plus € 9,- administratiekosten en eventueel de kosten voor het opruimen. Een kleine overtreding in de vorm van een volle afvalzak kost ook al snel € 95,- plus € 9,- aan administratiekosten. [l]