FOTO ARCHIEFFOTO
FOTO ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

VVD: 'Geef sneller ruimte voor ruimere openingstijden'

BERGEN OP ZOOM - Ondernemers in de gemeente Bergen op Zoom kunnen bij de gemeente een ontheffing aanvragen voor ruimere openingstijden, maar weinig ondernemers weten van deze regeling. Daarnaast kan een aanvraag wel acht weken in behandeling zijn en daar moet, vanwege het coronavirus, verandering in komen. Dat stelt Rian Govers (VVD).

Een eigenaar van drie supermarkten in Bergen op Zoom werd onlangs op de vingers getikt omdat de winkels op zondagen langer open waren dan de afgesproken tijd van 18.00 uur. De exploitant kreeg daarom dwangsommen van € 7500,- per overtreding opgelegd met een maximum van € 22.500,- per locatie. Een last onder dwangsom hoeft niet meteen betaald te worden. De exploitant krijgt eerst tijd om zich wél aan de Winkeltijdenwet te houden. Gebeurt dat niet, dan moet hij alsnog de dwangsommen betalen.

Rian Govers (VVD) springt in de bres voor de ondernemer. "De uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen hebben verstrekkende gevolgen voor iedereen in onze gemeente en zeker ook voor de ondernemers", stelt de politica. "Winkels kunnen door de genomen maatregelen niet meer onbeperkt klanten binnenlaten wat onder andere vraagt om gedoseerd toelaten van klanten." Daarbij is het volgens Govers belangrijk dat ondernemers meer tijd hebben om hun klanten te blijven ontvangen, zo kan de bezoekersstroom beter gespreid worden.

Achter de schermen wordt dan ook gewerkt aan een verruiming van de winkeltijdenwet waarbij ondernemers ook op zon- en feestdagen tot 22.00 uur open mogen, maar dat plan is nog niet helemaal klaar. Daarom roept de VVD'er op om de mogelijkheid voor ontheffing beter onder de aandacht te brengen van ondernemers. En zodra zij een aanvraag indienen moet die binnen twee werkdagen afgehandeld worden in plaats van de maximale termijn van acht weken. [l]