Afbeelding
Foto: CHRISTIAN KEIJSERS FOTOGRAFIE

Stadlander kiest voor huurverhoging van 2,6 procent

BERGEN OP ZOOM - Woningcorporatie Stadlander gaat dit jaar wel huurverhoging doorvoeren, maar gebruikt daarbij niet de volledige ruimte die men vanuit het ministerie krijgt. Voor zo'n 9300 huishoudens stijgt de huur met 2,6 procent. De 2800 huishoudens die in 2019 kwijtschelding kregen van de gemeentelijke belastingen, krijgen dit jaar helemaal geen huurverhoging. "Zo houden we de huren voor onze sociale doelgroep betaalbaar", aldus Stadlander.

DOOR REMKO VERMUNT

Woningcorporaties mogen ieder jaar de huur van een woning met een bepaald percentage verhogen. Voor dit jaar is de maximale verhoging vastgesteld op 6,6 procent. Huurinkomsten zijn vaak de enige inkomsten van een woningcorporatie en die inkomsten worden gebruikt om huizen energiezuiniger te maken, te renoveren en te onderhouden. Maar ook voor nieuwbouw en leefbaarheid.

Bevriezing

Verschillende partijen vroegen onlangs aan minister Ollongren vanwege de coronamaatregelen om een 'bevriezing' van de huurprijzen. Zij zijn bang dat huurders zonder werk zijn komen te zitten door de coronacrisis en dat ze door de verhoging straks hun huur niet meer kunnen betalen. Stadlander begrijpt die zorgen. "We hebben daarom goed nagedacht of de huurverhoging dit jaar moet doorgaan. We hebben besloten om de huur toch volgens het normale beleid te verhogen", stelt de woningcorporatie. De huurverhoging wordt wel flink beperkt.

Uitzetting

"Ook dit jaar benutten we niet alle ruimte die we krijgen vanuit het ministerie. Onze investeringen gaan ondanks de huidige crisis gewoon door. We blijven ook nu hard werken aan de verduurzaming van onze woningen en de leefbaarheid in onze wijken en kernen." Huurders die door de coronacrisis in de problemen komen, hoeven niet bang te zijn dat ze het huis uitgezet worden. "Omdat iedere situatie uniek is, leveren we voor deze huurders zoveel mogelijk maatwerk. Geen enkele huurder zal als gevolg van de coronacrisis door Stadlander uit huis worden gezet."

Overleg

De huurdersbelangenverenigingen (HBV's) zijn nauw betrokken geweest bij de invulling van de jaarlijkse huurverhoging. "We hebben begrip voor de huurverhoging die Stadlander doorvoert", stelt Bert van Beers, voorzitter van het Platform van HBV's. "Er komt nog heel veel op ons af als gevolg van het Klimaatakkoord. Alle woningen zullen in 2050 energieneutraal moeten zijn. Daar kunnen we niet op wachten, dus het is goed dat Stadlander doorgaat met de verduurzaming van haar woningen. We hebben wel onze zorgen uitgesproken voor huurders die net boven de kwijtscheldingsgrens zitten. Dat is een groep die we niet uit het oog mogen verliezen." En daar kan ook Sjef de Wit, voorzitter van Huurdersbelangenvereniging Bergen op Zoom zich in vinden. "We zijn heel blij met de inzet die Stadlander doet om de huurverhoging te beperken. De betaalbaarheid voor de verschillende groepen staat bij ons voorop. We hebben samen gekeken naar de mogelijkheden en zijn in goed overleg gekomen tot deze huurverhogingen." [l]