FOTO PVDA
FOTO PVDA Foto: PvdA

PvdA: 'Drugsoverlast, parkeeroverlast en zwerfafval aan de orde van de dag in wijk Warande'

BERGEN OP ZOOM - Inwoners van de GGZ-instelling aan de Karel Doormanstraat zorgen voor zwerfafval, wildplassen en drugsoverlast, terwijl Oost-Europese arbeidsmigranten in de Pastoor Jutenlaan problemen veroorzaken rondom het restafval en parkeren. Dat stelt Adam Ahajaj van de lokale PvdA-fractie na een rondgang door de wijk Warande.

De PvdA-fractie heeft verschillende gesprekken gevoerd met wijkbewoners, waarbij zij verschillende problemen in de wijk hebben aangekaart.

Waaronder de problemen rondom de GGZ WNB-instelling aan de Karel Doormanstraat.

"Het gaat hierbij met name om het dumpen van zwerfafval rondom het gebouw, het doen van de behoefte in paadjes en steegjes rondom de instelling en drugsoverlast", stelt Ahajaj.

Bewoners van de Pastoor Jutenlaan hebben zelfs al op eigen initiatief een hek geplaatst om te voorkomen dat de cliƫnten van de instelling het paadje in lopen.

Wijkbewoners zouden naar eigen zeggen al vaker het gesprek zijn aangegaan met de instelling.

"Zij geven echter aan dat zij voor een groot deel ook machteloos staat ten opzichte van deze gedragingen."

Verhuizing

Adam Ahajaj wil dan ook van de gemeente weten welke rol de boa's, politie en de maatschappelijke zorginstellingen hebben als het gaat om handhaving op deze problematiek.

"Heeft u contact hierover met de GGZ WNB-instelling? En welke rol ziet u voor deze instelling als het gaat om handhaving?"

De instelling geeft zelf aan dat een instelling als deze eigenlijk niet thuis hoort midden in een wijk.

"Bent u bereidt mee te werken met deze instelling voor een eventuele verhuizing? Denk hierbij aan het zoeken van een geschiktere locatie."

Oost-Europeanen

Naast de problematiek van de GGZ-instelling zijn er volgens de PvdA-fractie ook problemen rondom de Oost-Europese arbeidsmigranten die in de Pastoor Jutenlaan wonen.

"Op zichzelf is hier uiteraard niks mis mee. Echter, de wijkbewoners constateren dat er een extreme clustering plaatsvindt. Op papier staan er 2 of 3 mensen ingeschreven per huis, terwijl de huizen in de praktijk bewoond worden door veel meer mensen (soms tot wel 10 mensen).

Logischerwijs brengt dit problemen met zich mee. Zo is er sprake van veel meer restafval en een tekort aan parkeerplaatsen."

Ook hierbij wil Ahajaj weten op welke manier er gehandhaafd kan worden, maar hij wil ook weten hoe het staat met het gemeentelijk plan rondom de vestiging van arbeidsmigranten.

"Neemt u ook de huisvesting van arbeidsmigranten door particuliere verhuurders in rijtjeshuizen daarin mee?" [l]