Gemeente kan vrachtwagenverbod niet handhaven

BERGEN OP ZOOM - Het vrachtwagenverbod in de binnenstad van Bergen op Zoom kan en mag niet gehandhaafd worden door de BOA's die in dienst zijn van de gemeente. "Het handhaven van dit verbod is voorbehouden aan de politie."

DOOR REMKO VERMUNT

Sinds juni 2019 geldt in en rond het centrum van Bergen op Zoom een verbod voor vrachtwagens die geen bestemmingsverkeer zijn voor de binnenstad. Toch ervaren omwonenden nog veel overlast van vrachtverkeer. Een deel van hen overhandigde eind februari 200 verzoeken tot handhaving van het vrachtwagenverbod aan burgemeester Petter en wethouder Harijgens. Maar, de gemeente kan helemaal niet handhaven blijkt nu.

Niet alleen omwonenden, maar ook de politiek had al gevraagd om handhaving van het vrachtwagenverbod. Daarnaast wilde de raad dat de verbodsborden aangepast zouden worden. Dat laatste wordt nu wél gerealiseerd. Er komen op verschillende invalswegen nieuwe borden te hangen waardoor het voor vrachtwagenchauffeurs nóg duidelijker wordt dat zij niet via de binnenstad moeten rijden.

Het handhaven wordt echter lastig. "De politie handhaaft het vrachtwagenverbod tijdens de reguliere werkwijze verkeershandhaving. Dit betekent dat er geen regelmatige en gestructureerde controles plaatsvinden, maar bij constatering van een overtreding wordt opgetreden." Dit leidde in de afgelopen weken tot tientallen bekeuringen. "Maar, de teamchef van politieteam Bergen op Zoom heeft geen capaciteit om actief het vrachtwagenverbod te handhaven, al dan niet ondersteund door Boa's en buurtpreventie. De politie vindt ondersteuning door de gemeentelijke Boa's positief, maar inzet van politiemensen blijft noodzakelijk voor de handhaving van dit verbod." Er komt dus geen structurele en actieve handhaving van het vrachtwagenverbod. [l]