Afbeelding
Foto:

Zesduizend euro subsidie, maar lockdown-project 'Levenslicht' gaat niet door

BERGEN OP ZOOM - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een bedrag van 6.545 euro beschikbaar gesteld aan het project 'Levenslicht' van Cultuurbedrijf Bergen op Zoom, maar het bijzondere project kan vanwege de uitgavenstop van de gemeente Bergen op Zoom toch niet doorgaan.

Cultuurbedrijf Bergen op Zoom had mooie plannen voor een speciaal lockdown-project. "Om de mensen een hart onder de riem te steken, wilden we op verschillende gebouwen in Bergen op Zoom teksten projecteren", legt Claartje Rijkers namens het Cultuurbedrijf uit. Daarbij werd onder andere gekeken naar hoge gebouwen in de wijken, maar ook naar de Grote Markt.

"We zouden dan bij omwonenden teksten ophalen. Mooie quotes of gewoon een uitspraak over hoe ze zich voelen in deze coronatijd." Op basis van die teksten zou woordkunstenaar Jacco Lauret en schrijverscomité Schrijven en Schrappen een gedicht, een quote of een verhaaltje maken dat 's avonds geprojecteerd zou worden op het gebouw. "Het plan was om dat drie dagen te doen gedurende drie weken, dus in totaal negen gebouwen."

Voor de financiering werd aangeklopt bij het Prins Bernard Cultuurfonds. Zij financieren maximaal vijftig procent van de begroting. "Er was maar 60.000 euro te verdelen onder alle projecten in Noord-Brabant. Dat is niet heel veel", stelt Rijkers. Ze diende daarom ook snel een aanvraag in en die is gehonoreerd. "Maar de overige 50 procent moeten we zelf bijleggen en vanwege de uitgavenstop van de gemeente Bergen op Zoom gaat dat niet door. Dat snappen we natuurlijk, we willen ook geen geld over de balk smijten in deze periode, maar het is wel jammer."

Er werd nog aangeklopt bij het Buurtcultuurfonds van Stadlander, maar ook dat mocht niet baten. "Daarom moeten we het project noodgedwongen annuleren. Het leek ons super leuk om te doen, juist ook omdat we er kunstenaars bij betrekken die nu ook thuis zitten vanwege de coronacrisis." Omdat het steeds langer licht blijft, is het project ook niet gemakkelijk te verzetten naar een later moment. "Misschien dit najaar als het weer eerder donker wordt, maar het is nog maar de vraag hoe de wereld er dan uitziet."