Afbeelding
Foto:

Basketbalvereniging WBB Giants sport coronaproof: 'De jeugd vindt het geweldig'

BERGEN OP ZOOM - Basketbalvereniging WBB Giants uit Bergen op Zoom is de eerste sportvereniging binnen de gemeente Bergen op Zoom die weer coronaproof buiten aan het sporten is. "De jeugd vindt het geweldig", stelt voorzitter Willem van der Kolk. "Het heeft voor hen, en eigenlijk voor ons allemaal, veel te lang geduurd."

Jongeren tot en met achttien jaar mogen sinds afgelopen woensdag weer sporten. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat zij gewoon mogen sporten zoals zij dat altijd deden, dus zonder de 1,5 meter afstand. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar moeten wél afstand houden. "Dat betekent dat onze jongeren tot dertien jaar gewoon kunnen trainen", legt Van der Kolk uit. "Ze kunnen gewoon weer wedstrijdjes tegen elkaar spelen." Voor de andere jongeren geldt wel de 1,5 meter afstand. "We hebben hun trainingen dus wel moeten aanpassen, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel rennen en schotoefeningen doen."

Strenge regels

De regels zijn op dit moment heel streng voor het sporten. Kantines, kleedkamers en andere ruimtes moeten gesloten blijven. Er moeten duidelijke routes zijn voor auto's en fietsen. Kinderen mogen niet eerder dan tien minuten voor aanvang aanwezig zijn en nog tal van andere regels staan opgesteld. Zo mag er bijvoorbeeld ook niet binnen worden gesport. De basketbalvereniging is daarom uitgeweken naar een trainingsveldje op de Boulevard. "We hebben de afgelopen week constant contact met elkaar gehad. We hebben hele korte lijntjes met de trainers en de gemeente, dus toen bekend werd dat we weer mochten starten, was het zo geregeld."

Meer ruimte

Trainers werden gevraagd naar hun beschikbaarheid en de gemeente heeft snel protocollen opgesteld waarmee de vereniging aan de slag kon. "Afgelopen week zijn we meteen van start gegaan met alle groepen tot en met achttien jaar. Dan heb je het over ongeveer 125 kinderen." Al die teams krijgen nu één uur per week weer training. "Dat zal waarschijnlijk tot 20 mei nog wel duren en we hopen dan meer ruimte te krijgen." Tot die tijd wordt er coronaproof gesport. "De jeugd vindt het geweldig. Onze vereniging bestaat voor tachtig procent uit jongeren, dat zij weer kunnen sporten is heel fijn." [l]