FOTO PIXABAY
FOTO PIXABAY Foto: Pixabay

D66 en CDA: 'Waarom is raad niet betrokken bij reddingsactie deeltaxivervoer?'

BERGEN OP ZOOM - De West-Brabantse gemeenten steken de deeltaxibranche de reddende hand toe. Zij betalen de taxibedrijven door alsof de meeste ritten worden gereden. Op deze manier blijft het deeltaxivervoer in stand. In totaal zou het gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro en dat wordt gedragen door de zestien betrokken gemeenten.


Maar, waarom is de gemeenteraad van Bergen op Zoom niet betrokken bij deze reddingsactie? Dat willen Carinne Elion-Valter (D66) en Hans-Peter Verroen (CDA) weten van wethouder Andrew Harijgens. "Wij begrijpen dat de gemeenten de bedrijven graag overeind willen houden, opdat er als de maatregelen geëindigd zijn ook nog aanbod van taxi's is. Ook kunnen wij ons er wel iets bij voorstellen dat een nieuwe aanbesteding bij faillissement mogelijk tot hogere kosten zou leiden. Echter dat kan ook anders uitpakken", stellen de twee in een brief aan het college.


De een wel, de ander niet

Want, is er wel rekening gehouden met de precedentwerking? Willen de twee politici weten. "Waarom de één wel en de ander niet? In hoeverre heeft u onderzocht of de reddingsactie past in regelgeving over overheidssteun aan bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren?" De reddingsactie lijkt volgens de twee op de reddingsactie bij Juzt. "Destijds heeft wethouder Jacobs zorgvuldig de raad betrokken bij zijn afwegingen. Nu echter, moet de raad de reddingsactie uit de krant lezen. Waarom is het voornemen niet met de raad gedeeld?"


Reddingsactie

PZN voert het deeltaxivervoer in West-Brabant uit. Zij besteden de ritten uit aan vijf taxibedrijven. In totaal hebben deze ondernemers 400 mensen in dienst. De deeltaxi rijdt van Bergen op Zoom tot Breda en is met name bedoeld voor cliënten met een beperking of senioren. De gemeente betaalt een gedeelte voor de kosten, zodat deze mensen toch betaalbaar kunnen reizen. Maar, de doelgroep is erg vatbaar voor het virus en volgt daarom de adviezen van het RIVM op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daardoor zien chauffeurs hun ritten met maar liefst 85 procent afnemen. [l]