Afbeelding
Foto:

Bergenaren zien ook positieve kant van coronavirus

BERGEN OP ZOOM - 45 procent van de Bergenaren voelt zich sinds de eerste coronabesmetting in Nederland (27 februari) slechter dan daarvoor en twee procent voelt zich vrijwel altijd eenzaam door de adviezen rondom het coronavirus. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente Bergen op Zoom heeft uitgezet.

DOOR REMKO VERMUNT

Begin april heeft de gemeente Bergen op Zoom, net als veel andere gemeenten, een zogenaamde impactmeting uitgevoerd. Inwoners kregen een week de tijd (van 3 tot en met 10 april) om een vragenlijst in te vullen. Daarin kwamen gevoelens, ervaringen, houding en het gedrag van inwoners aan bod. Ook konden inwoners tips geven aan de gemeente. De vragenlijst sloot af met de mogelijkheid om opmerkingen mee te geven.

Respons

De vragenlijst werd onder andere verspreid onder alle leden van het Burgerpanel. Zij konden de vragenlijst zowel via hun mobiel, tablet, laptop als pc invullen. In totaal vulden 772 panelleden de vragenlijst in, dat is een netto respons van 53 procent. Daarnaast werd de vragenlijst ook via social mediakanalen gedeeld en daar kwamen nog eens 172 reacties op.

Resultaten

Conclusie: De impact van het coronavirus op inwoners is groot, inwoners maken zich zorgen en dan vooral over de gevolgen van de crisis voor de economie, ouderen en kwetsbaren in het algemeen, zorg en hulp in ziekenhuizen en een kwetsbaar of eenzaam persoon in hun omgeving. Tegelijkertijd kunnen de meeste inwoners zichzelf goed redden in deze tijd. Ze hebben vertrouwen in de maatregelen en aanpak en zien ook positieve kanten. "Inwoners ervaren in deze tijd vooral als positief: de saamhorigheid, een schonere lucht, de initiatieven die zijn ontstaan om anderen te helpen en tijd voor bezinning."

Hulp

Aan inwoners is ook gevraagd of ze zichzelf goed kunnen redden op dit moment. Meer dan negen op de tien inwoners kunnen zichzelf goed redden als het gaat om gezondheid, sociale contacten, opvoeding van de kinderen, dagelijkse activiteiten, administratie, huishoudelijke taken en het doen van boodschappen. Dit doen inwoners zelf of met hulp die ze altijd al kregen.

Adviezen

Aan inwoners zijn daarnaast ook twaalf adviezen voorgelegd en er is per advies gevraagd of duidelijk is wat het advies inhoudt. Het advies om geen handen te schudden en (grote) gezelschappen en openbaar vervoer te vermijden, zijn voor inwoners het meest duidelijk. De adviezen waarbij wat meer mensen niet of niet helemaal weten wat het voor hen betekent, zijn:

• mijd sociaal contact: zoek andere mensen niet op als het niet nodig is,
• blijf zoveel mogelijk thuis, ook als je geen klachten hebt,
• probeer zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden.

De vragenlijst is
door bijna duizend
inwoners ingevuld

Adviezen opvolgen

Voor de meeste adviezen geldt dat minstens acht op de tien inwoners dit altijd opvolgen. Uitzondering hierop zijn de adviezen van het 1,5 meter afstand houden van elkaar, het vermijden van sociaal contact (zoek andere mensen niet op als het niet nodig is), let op je hygiëne (vaak/vaker uw handen wassen, gebruik papieren zakdoeken, zit zo min mogelijk aan uw gezicht, hoesten / niezen in elleboog) en blijf zoveel mogelijk thuis, ook als je geen klachten hebt. Aan inwoners is ook meteen gevraagd waarom ze die adviezen niet meteen opvolgen. "Panelleden die bepaalde adviezen (meestal) niet opvolgen, geven als reden aan dat het niet lukt, zij gezond zijn, het nut ervan niet inzien of andere dingen belangrijker vinden. Meer dan de helft van de panelleden heeft een andere reden genoemd."

De resultaten van het onderzoek gebruikt de gemeente om in verbinding te blijven met de inwoners en om de aanpak bij te kunnen sturen. [l]