Afbeelding
Foto:

Cateraar maakt 400 gratis maal-
tijden per dag voor zorgpersoneel

BERGEN OP ZOOM - Samen in de Regio werd onlangs door een grote lokale werkgever benaderd. Dit bedrijf wilde, samen met de cateraar van hun bedrijfsrestaurant, voor de zorginstellingen een steuntje in de rug bieden. Gezamenlijk werd het plan uitgewerkt en sinds afgelopen maandag worden op werkdagen zo'n 400 maaltijden gemaakt en geleverd. Vier weken lang kunnen medewerkers in de zorg en welzijnsinstellingen op de Brabantse Wal rekenen op een gezonde maaltijd. En op die manier worden de faciliteiten van het bedrijfsrestaurant, dat momenteel gesloten is, toch goed gebruikt.


De volledige capaciteit van het bedrijfsrestaurant wordt nu ingezet om maaltijden te bereiden voor het personeel van zorginstellingen in de regio. Zij nemen de maaltijden na de werkdag mee naar huis. Voor andere medewerkers komt de maaltijd juist in de late dienst of in de nachtdienst goed van pas. Gemak dat smaakt naar meer, want de cateraar maakt dagelijks verse maaltijden met verse producten die lokaal zijn ingekocht. De bereiding, de keuze van de verpakking en de wijze van opwarmen voldoen aan de HACCP-richtlijnen.


Logistieke uitdaging
Een logistieke uitdaging was er natuurlijk wel. Voor welke organisatie zijn deze gratis maaltijden daadwerkelijk van betekenis? En hoe zorg je dat alle maaltijden dagelijks op de juiste plaats komen? De krachten werden gebundeld met Samen in de Regio. Het netwerk voor de Brabantse Wal waar bedrijven en organisaties met elkaar verbinden om voor elkaar van betekenis te kunnen zijn. "We kennen hen en hebben korte lijntjes. Zo bleek het mogelijk om snel en goed te schakelen", stelt Miriam van Esveld namens Samen in de Regio. Daarnaast hebben zij ook lijntjes met de welzijnsinstellingen in Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom. Deze organisaties hebben de gezinnen in beeld die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege verlies van een baan of tijdelijk omzetverlies in een eigen bedrijf. Ook voor deze doelgroep zijn maaltijden gereserveerd.

Dagelijks op pad
De grote belangstelling voor de maaltijden zorgt ervoor dat er elke dag een uitgebreide maaltijdroute is gemaakt. Sardonos Promotions en de BWI in Woensdrecht, partners uit het netwerk van Samen in de Regio brengen met gekoeld vervoer de maaltijden op de juiste plek. Vanuit de organisaties worden de maaltijden verder verdeeld.


Daar waar je nodig bent
Dit initiatief en het enthousiasme waarmee het aanbod in eerste instantie is ontvangen, laat zien hoe je door te werken buiten de grenzen van je eigen organisatie van betekenis kunt zijn. Juist in een tijd waar zoveel tegenzit is het belangrijk om de handen ineen te slaan. [l]