Afbeelding
Foto:

Bergse horeca maakt zich klaar voor heropening

BERGEN OP ZOOM - Restaurants, cafés en hotels mogen, als alles goed blijft gaan, vanaf 1 juni de deuren weer openen voor bezoekers. Dat kondigde Mark Rutte afgelopen week aan tijdens de persconferentie. En dat is goed nieuws voor de horeca-ondernemers die hun deuren op 15 maart per direct moesten sluiten.

DOOR REMKO VERMUNT


De Bergse horeca reageert dan ook enthousiast op de nieuwe versoepelingen, maar er zijn nog wel vragen over de manier waarop ze weer open mogen. "Wat zijn we blij. Wij gaan nu even heel goed nadenken hoe we dit het beste kunnen gaan aanpakken! Wij houden u op de hoogte!", laat De Teerkamer weten via Facebook. Ook kondigen zij aan sowieso door te gaan met afhalen en thuisbezorgen, ook na deze 'corona stilte'. "Tot over 1 maand in levende lijve."


Plannen

Ook bij De Bourgondiër zijn ze blij met de versoepelingen: "Nog even en dan mogen we voorzichtig aan weer starten. Ons plan ligt klaar, we gaan ervoor zorgen dat u zich herinnert waarom u ons heeft gemist." Jimmy Devilee van de Bourgondiër liet voorafgaand aan de persconferentie al weten dat de horeca druk in gesprek is met de gemeente. "Deze week hebben we weer een bijeenkomst en daarna weten we meer over het hoe en wat."


Reserveringen

Andere horeca reageert eveneens enthousiast: "We gaan plannen maken om 1 juni u weer te ontvangen. Zo blij ook voor onze speciale medewerkers om weer aan de slag te kunnen!", laat Brownies&Downies weten. "We mogen jullie per 1 juni weer gaan ontvangen in ons restaurant en op ons terras! Wat zijn we blij! Er kunnen alvast reserveringen geplaatst worden", aldus het team van La Grotta.


Terrassen

Wat precies de voorwaarden gaan zijn voor de horeca-ondernemers is nog niet duidelijk Gertjan Huismans van de lokale politiek partij PUNT roept de gemeente in ieder geval op om de ondernemers meer ruimte geven voor hun terrassen. "Fractie PUNT is van mening dat nu al moet worden nagedacht over de anderhalve meter samenleving die zeker ook effect zal hebben op de horeca", stelt Huismans. De anderhalve meter regel zorgt er namelijk voor dat ondernemers bijvoorbeeld veel minder tafels en stoelen kunnen plaatsen op het terras. Daarom verzoekt PUNT voor de terrassen meer ruimte toe te staan zodat de anderhalve meter regel kan worden gerespecteerd en de ondernemers toch voldoende omzet kunnen genereren.


Veilige terrasruimte

"Bijvoorbeeld op de Grote Markt en aan de Boulevard is daar genoeg ruimte voor. Op de Grote Markt betekent dit dat de tweede terrassen mogen worden uitgebreid op het plein. De komende tijd vinden daar toch geen evenementen plaats dus die ruimte kan prima worden ingevuld door grotere terrassen. Zo zijn er meer plaatsen waar uitbreiding van veilige terrasruimte mogelijk is of kan worden gecreëerd', stelt Huismans. De uitbreiding is niet alleen voor ondernemers hard nodig, maar Huismans verwacht ook dat veel inwoners straks weer een terrasje willen pikken. "Dan zou het mooi zijn als er ook voldoende veilige capaciteit is."


Van 't slot

Volgens Mark Rutte ligt 'de eerste uitbraak' achter ons. "Twee weken geleden konden we al versoepelingen aankondigen. Ik heb toen gezegd dat we aan het begin staan van een nieuwe fase en nu kunnen we volgende stappen zetten. Stappen om de economie en de samenleving weer open te zetten. Dat doen we zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord. We kunnen Nederland alleen van het slot halen, als iedereen zich verantwoordelijk blijft gedragen."


Daarmee ging ook het licht op groen voor kappers en andere contactberoepen zoals masseurs en nagelstylisten, maar ook rij-instructeurs. Zij mogen sinds afgelopen maandag eveneens de deuren weer openen. Uiteraard moeten daarbij wel de RIVM-maatregelen in acht worden genomen.[l]