Afbeelding
Foto: R. Dingemanse

Burgemeester reageert op kaartenactie

BERGEN OP ZOOM - De vierduizend kaartjes die burgemeester Frank Petter op Koningsdag heeft verstuurd naar bewoners van verzorgingshuizen waren al besteld voor de uitgavenstop. Dat laat de burgemeester weten op vragen van Louis van der Kallen (BSD).


DOOR REMKO VERMUNT


De BSD-fractievoorzitter stelde dat het een sympathieke actie was van de burgemeester, maar hij kon de actie niet rijmen met de huidige uitgavenstop. "Deze actie valt niet bij iedereen, in deze tijd van chronisch geld tekort bij de gemeente met zelfs een aangekondigde uitgavenstop, goed. De uitgave voor 4000 kaartjes is voor veel burgers een raadsel", stelde Van der Kallen. Hij wilde dan ook weten hoeveel de kaartenactie heeft gekost, maar ook hoe de bezorging is geregeld, want op Koningsdag is er normaal geen postbezorging.

Dat klopt, stelt ook de burgemeester. "De kaartjes zijn niet per post verzonden, maar door een van onze medewerkers bij de instellingen afgegeven. Hij deed dit op vrijwillige basis, zonder daar uren voor in rekening te brengen; een houding waar we als gemeentebestuur veel waardering voor mogen hebben. Tijdens een van de dagelijkse postrondes in de tehuizen werden de kaartjes vervolgens bezorgd bij de bewoners en de verzorgenden. Daarmee werd voorkomen dat het bezorgen van de kaartjes een extra belasting zou zijn voor de zorginstellingen."

De kosten voor de kaartjes kwamen uit op 1213 euro excl. BTW en komen ten rekening van het budget Kabinet Burgemeester. "De vormgever vond het kaartje een dermate sympathiek gebaar dat hij niet het volle pond heeft gerekend voor opmaak- en ontwerpkosten."

Van der Kallen stelde in zijn brief aan de burgemeester dat 'het besef moet groeien dat er voor veel leuke dingen feitelijk geen geld meer is'. Daar is de burgemeester het echter niet mee eens. "Ten aanzien van de uitgavenstopmaatregel zien we er op toe dat deze zo maximaal mogelijk wordt nageleefd. Wanneer de kosten te overzien zijn, is het soms - maar vooral in tijden van crisis - belangrijk als gemeentebestuur een menselijk gezicht te laten zien." En dat dat gewaardeerd wordt, blijkt uit de reacties die de gemeente heeft gekregen. "Want met het kaartje spraken we tevens onze waardering uit voor het zorgpersoneel." [l]