Pastoraal hoekje

Een onzichtbare Helper

Deze maanden beheerst het coronavirus als een onzichtbare vijand het nieuws. Het virus zet ons hele bestaan op zijn kop. We weten niet hoe lang het gaat duren totdat er een geneesmiddel is. En in deze onzekere tijd voelen we ons ook nog gescheiden van de mensen om wie we houden.

De leerlingen van Jezus leefden ook in een onzekere tijd. Natuurlijk, Jezus was opgestaan uit de dood en was Hij weer onder hen. Maar in de evangelielezing van aanstaande zondag vertelt Hij dat Hij binnenkort naar de Vader zal terugkeren (Joh 14, 15-21). En dat ze Hem niet meer zullen zien. De leerlingen lijken lamgeslagen. Wat moeten ze zonder Hem? En hoe moet het verder?

Hoe moet het verder? Dat denk ik de laatste weken geregeld. En juist in deze tijd put ik kracht uit mijn geloof. God laat zijn mensen niet in de steek. Dat lezen we óók in de evangelielezing van komende zondag. Jezus belooft dat God een andere Helper zal sturen: de heilige Geest, die voor altijd bij ons blijft. Door deze onzichtbare Helper te sturen, laat God zien dat Hij om ons geeft.

Dat vind ik hoopgevend: we hoeven het niet alleen te doen. God is mét ons. In onze strijd tegen de onzichtbare vijand hebben we de beste hulp die we ons kunnen voorstellen: een onzichtbare Helper!


Diaken Anton Janssen
R.-K. Lievevrouweparochie