FOTO GOOGLE MAPS
FOTO GOOGLE MAPS Foto: Google Maps

PvdA start petitie voor behoud van supermarkt in Gageldonk-Oost

BERGEN OP ZOOM - De Bergse PvdA-fractie is een online petitie gestart voor het behoud van een supermarkt in winkelcentrum De Gagel. De Aldi-supermarkt wil graag verhuizen naar De Zeeland, maar de wijkbewoners zijn bang dat er dan geen supermarkt meer terugkomt in het wijkcentrum. Met de petitie wil de PvdA-fractie ervoor zorgen dat het Bergse gemeentebestuur zich inzet voor het behoud van een supermarkt in De Gagel, "Ook als de Aldi verdwijnt, moet er een winkel terugkomen waar wijkbewoners terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen."


Bewoners maken zich volgens Adam Ahajaj (PvdA) zorgen. "Velen, vooral ouderen, zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het winkelcentrum. De dichtstbijzijnde overige supermarkten zijn aan het Zonneplein, aan de Kamperfoeliestraat en bij de Glacis, enkele kilometers verderop." In de wijk zijn wel enkele kleinere winkels, die weliswaar een goede kwaliteit bieden maar lang geen compleet assortiment kunnen leveren.


Deeloplossing

"Het is fijn dat we die winkels in onze buurt hebben maar voor ons gezin is het een deeloplossing", zegt de 51-jarige Marijke uit de Van Houtenstraat - moeder van drie kinderen in de puberleeftijd weten aan de PvdA-fractie. "Voor haar betekent het verdwijnen van de Aldi vooral veel ongemak; een onoverkomelijk probleem is het niet. Toch ondertekent ook zij de petitie, omdat het voor veel anderen -ouderen en mindervaliden- wél een enorm probleem is", stelt Ahajaj.


Beleidsplan

De gemeente Bergen op Zoom heeft een aantal jaren geleden een beleidsplan vastgesteld, voor vestiging van detailhandel binnen de gemeentegrenzen. Daarbij is De Gagel één van de winkelcentra die buiten de boot dreigt te vallen. “Het plan leunt nog sterk op een ontwikkeling van een nieuw winkelgebied rondom het Piusplein. Maar daar horen we nog weinig over en deze afstand is ook te groot voor ouderen uit bijvoorbeeld de Heiningenflat”, zegt Adam Ahajaj - raadslid voor de PvdA. “Natuurlijk is het goed dat Gageldonk-West een boost krijgt met een modern winkelcentrum. Maar we mogen het oostelijk deel van de wijk, aan de andere kant van de Vijverberg niet vergeten. Daar wonen de meeste ouderen. De leefbaarheid van de wijk staat op het spel.”


Petitie

Ahajaj: “Als een bedrijf wil verhuizen of wil stoppen dan hou je dat in principe niet tegen. Maar de gemeente kan wel een streep zetten door de verhuizing naar De Zeeland. Daarnaast kan de gemeente zich tot het uiterste inspannen om te zorgen dat er een nieuwe winkel voor in de plaats komt. Dat is in Nieuw-Borgvliet uiteindelijk ook gelukt, met de komst van de Lidl.”

De petitie ondertekenen kan hier. Inmiddels is de petitie al ruim 180 keer ondertekend. [l]