Afbeelding
Foto: Grassodenridder Architecten

Nieuw ontwerp voor bezoekerscentrum begraafplaatsen

BERGEN OP ZOOM - Het architectenduo Ferry den Ridder en Stefan Grasso van Grassodenridder Architecten heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het nog te realiseren bezoekerscentrum bij de Canadese en Britse erevelden in Bergen op Zoom. Dat is deze week bekendgemaakt. Eerder was al een ontwerp van Ro&Ad Architecten uitgekozen, maar dat ontwerp vond geen doorgang.

DOOR REMKO VERMUNT


Op de twee erevelden aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom liggen bijna 2500 militairen begraven, waarvan de meesten zijn gesneuveld tijdens de Slag om de Schelde. Om deze militairen eer aan te doen is al jaren een plan in de maak voor het realiseren van een bezoekerscentrum tussen de beide begraafplaatsen. Eerst werd dit opgepakt door de stichting Bevrijding Brabantse Wal. Zij schreven een ontwerpwedstrijd uit met als winnaar Ro&Ad Architecten. "Zij hebben het idee opgestart en toen wij als Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden het van hen overnamen, kregen wij het ontwerp van Ro Koster en Ad Kil eigenlijk op een presenteerblaadje aangeboden", vertelt voorzitter Giel Janssen.


Behoorlijke domper

Dat plan bleek echter niet haalbaar. Bij het ontwerp van Ro Koster en Ad Kil moesten er behoorlijk wat bomen gekapt worden die volgens het Rijksvastgoedbedrijf (eigenaar van het terrein) een cultuurhistorische waarde hebben. "Dat was een behoorlijke domper, want we hadden al de nodige stappen gemaakt met dit plan", stelt Janssen. Het Rijksvastgoedbedrijf kwam echter met een alternatief. Het bezoekerscentrum zou een stukje naar achteren kunnen schuiven, waardoor het deel waar nu het Dilemma Doolhof staat vrij zou blijven. "Daarmee zou de cultuurhistorische waarde van dit gebied behouden blijven."


Nieuw ontwerp

En daarmee belandde het plan van Ro&Ad architecten in de prullenbak. "Omdat het om een nieuwe locatie ging, hebben we ook een nieuwe tender uitgeschreven waarop architecten konden reageren." Er werden vier architecten aangeschreven die allemaal aan de slag gingen. Ro&Ad Architecten besloten niet mee te doen in de nieuwe 'wedstrijd'. Uiteindelijk kwam het ontwerp van Grassodenridder architecten als beste uit de bus. "We hebben alle ontwerpen goed bekeken en toevallig is het het enige Bergse bedrijf dat als winnaar uit de bus is gekomen."


Open ruimte

Giel Janssen licht die keuze toe: “Het voorgestelde schetsontwerp van het bezoekerscentrum past qua vorm en uitstraling heel mooi tussen beide erevelden. Daarbij is goed rekening gehouden met de open ruimte voor het gebouw tussen de statige beuken dat weer ontstaat als het huidige Dilemma Doolhof eenmaal is verdwenen", legt hij uit. De ruimtes binnenin het gebouw zijn volgens de stichting goed in te vullen met verschillende herinneringen aan de Slag om de Schelde en de thema's vrede, veiligheid, vrijheid en democratie.


Verrassing

De keuze voor het Bergse architectenduo komt voor Ferry den Ridder als een verrassing. “Stefan en ik werken nu zo’n tien jaar samen vanuit Bergen op Zoom en doen veel projecten in heel Nederland. Maar juist dan is het te gek om zo’n bijzonder project in je eigen stad te mogen doen", laat hij weten. "Ons werd gevraagd een ontwerp te maken waarbij de sereniteit van de plek niet in het beding mocht komen. Enerzijds wil je een statement maken, anderzijds moet het juist subtiel blijven. Daar hebben we lang en goed over nagedacht.”


Realisatie

De komende tijd blijft de stichting in nauw contact staan met alle partners en belanghebbenden. Zo wordt het ontwerp verder uitgewerkt, maar wordt ook naar het bestemmingsplan van het gebied gekeken. Een speciale commissie is daarnaast nog bezig met het verwerven van gelden voor de bouw. De totale kosten worden geschat op 1,2 of 1,3 miljoen euro. Vorig jaar ontving de stichting nog 500.000 euro vanuit Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. "Inmiddels hebben we zo'n zeven ton binnen, maar we zijn er dus nog lang niet. We moeten goed de boer op." Doel is om het bezoekerscentrum eind 2021 gerealiseerd te hebben. [l]

Afbeelding