Regine van den Kieboom en Hans Verel van bewonersplatform Fort-Zeekant. FOTO GEA VRIENS.
Regine van den Kieboom en Hans Verel van bewonersplatform Fort-Zeekant. FOTO GEA VRIENS. Foto: Gea Vriens

Bewonersplatform Fort-Zeekant verbindt bewoners

BERGEN OP ZOOM - 'Bewoners meer met elkaar verbinden door positiviteit en het coördineren en begeleiden van activiteiten', dat zijn de doelen van het Bewonersplatform Fort-Zeekant dat op één januari officieel van start is gegaan. Hoewel de eerste voorbereidingen op initiatief van Stadlander al twee jaar geleden zijn begonnen heeft het toch behoorlijk wat tijd gekost om alles rond te krijgen. Inmiddels is het platform, ondanks de coronacrisis, toch druk bezig.

DOOR GEA VRIENS.


Dat het oprichten van een bewonersplatform veel tijd kost weet Regine van den Kieboom als geen ander. Zo’n twee jaar geleden werd zij benaderd door wooncorporatie Stadlander om plaats te nemen in een soort denktank om te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Samen met de stichting WijZijn en de gemeente Bergen op Zoom werden er verschillende instanties en de oude wijkcommissie benaderd om mee te denken. Uiteindelijk is met ingang van één januari het bewonersplatform Fort-Zeekant van start gegaan. Het dagelijks bestuur bestaat uit vier personen en wordt gevormd door de voorzitter Regine van den Kieboom, Hans Verel als secretaris en Rob Langenberg als penningmeester. Lena den Heijer is actief als kaderlid activiteiten.


'Ons doel is om bewoners meer met elkaar te verbinden door positiviteit'

Bewoners verbinden

Regine vertelt: ”het doel van het bewonersplatform is de bewoners meer met elkaar te verbinden door positiviteit en het coördineren en begeleiden van activiteiten”. Er worden best veel activiteiten georganiseerd maar vaak weet men dat niet van elkaar. Ook zijn er veel fanatieke wijkbewoners die hun steentje willen bijdragen. Door deze mensen met elkaar in contact te brengen kunnen ze elkaar helpen en groeit de onderlinge band tussen de verschillende bewoners. Nu organiseert het platform nog activiteiten maar het is de bedoeling dat ze later een meer sturende en begeleidende functie gaat krijgen.


Bloemetje voor de buren

Door de huidige omstandigheden vanwege Corona konden een aantal activiteiten helaas niet doorgaan of zijn verplaatst. Voor tien juni staat er een buitenspeeldag op het programma maar op dit moment is het nog onduidelijk of die door kan gaan. Op negentien september vind de wereldwijde ‘clean up’ dag plaats. Die dag worden mensen aangespoord om hun eigen rommel op te ruimen en het bewonersplatform doet daar ook aan mee. “We willen ook nog een burendag organiseren om meer verbinding tot stand te brengen tussen de huurders en de mensen die een huis hebben gekocht in de wijk”, vertelt Hans Verel. Op dit moment zijn ze bezig met de actie ‘bloemetje voor de buren’. Voor deze actie kunnen mensen iemand nomineren die vanwege Corona wel een steuntje in de rug kan gebruiken. “We hebben een bloemetje gebracht bij een mevrouw die onlangs weduwe is geworden en die twee dochters heeft die in de zorg werken. Het is ontroerend om te zien hoe blij mensen zijn met dit gebaar,” vertelt Regine.


Bekendheid

Eén van de belangrijkste activiteiten is er voor zorgen dat meer mensen op de hoogte zijn van het bestaan van het bewonersplatform. “We gaan binnenkort een brief en flyers bezorgen bij iedereen in de wijk waarin wordt uitgelegd wie we zijn en wat we doen. We hebben een Facebookpagina en de website is in de maak”, aldus Hans Verel. “Het is belangrijk dat er een groot netwerk ontstaat zodat bewoners elkaar kunnen helpen. We werken aan een soort draaiboek waarmee we bewoners met een idee kunnen helpen bij het regelen van vergunningen enz.”, zegt Hans. Al die activiteiten kosten natuurlijk ook geld. Het platform ontvangt een subsidie van de gemeente en mag daarnaast het geld dat over was van de oude wijkcommissie inzetten. Ook Stadlander en de stichting WijZijn dragen hun steentje bij met bepaalde activiteiten. Kortom, het platform bruist van de ideeën en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Facebookpagina: bewonersplatform Fort-Zeekant