FOTO CULTUURBEDRIJF
FOTO CULTUURBEDRIJF Foto: Cultuurbedrijf rechten- en naamsvrij

CHAPEAU: Bergse cultuursector in verzet:
KOP: 'Snijden in cultuur, is snijden in de ziel van een samenleving'

BERGEN OP ZOOM - Verschillende kunstenaars, muzikanten en andere mensen uit de culturele sector in Bergen op Zoom hebben een petitie ondertekend tégen de plannen van het nieuwe provinciebestuur. Forum voor Democratie, Lokaal Brabant, VVD en CDA maakten vorige week bekend dat de Brabantse cultuursector zich moet voorbereiden op een 'geleidelijke afbouw van de cultuursubsidie richting het nieuwe normaal van na 2023'.


De petitie werd dinsdag online gezet en is inmiddels al door ruim vijfduizend mensen ondertekend, waaronder ook tientallen Bergenaren. Eén van hen is Isca de Wit: "Ik ben een werkend muzikant en met het verdwijnen van een culturele sector, verdwijnen ook ontzettend veel banen. De culturele sector is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse economie", beargumenteert hij. Ook Nanno Nanninga uit Halsteren ondertekende de petitie, net als Jos Peters, Manu Dudink, Paul Schram en vele anderen.


Werkgelegenheid

"Ik teken omdat er geen tegenstelling is tussen goede cultuur en goede economie maar een afhankelijkheid. Goede economie en innovatief vermogen is mede afhankelijk van ook goede creatieve kunst", stelt Bergenaar Maarten van 't Hof. "Cultuur is geen eerste of tweede levensbehoefte. Het is het waarom!", vult Aerlant Cloïn aan. Adriana Gabriels uti Halsteren stelt: "Ik teken omdat ook cultuur belangrijk is. Ook dat is werkgelegenheid en zorgt voor de broodnodige ontspanning, verrijking en stimuleert de creativiteit die bij innovaties weer 'naar boven komt'."


Psychisch welzijn

Monique Ummels en Willem Hogewoning stellen beide dat cultuur niet alleen belangrijk is om naar te kijken, maar dat het ook zorgt voor je geestelijke ontwikkeling en je psychische welzijn. "Cultuur is onmisbaar voor mens en maatschappij", concludeert Joost Eyman. "Ons volk is ontstaan door cultuur vanuit alle hoeken van de wereld. Dit moet blijven bestaan!", geeft Monique Pals als argument om de petitie te ondertekenen. Tom Goosen: "Ik teken omdat ik cultuur een eerste levensbehoefte vind, snijden in cultuur is snijden in de ziel van een samenleving."


Gedeputeerde van Cultuur

Bij de presentatie van het nieuwe provinciebestuur werd overigens ook bekendgemaakt dat er vanaf heden géén Gedeputeerde voor Cultuur meer is. De culturele sector wordt voortaan geschaard onder het begrip 'Vrije Tijd' en dat stoot veel kunstenaars tegen de borst. "Als amateur beoefenaar van verschillende creatieve en muzikale disciplines, vind ik het onbegrijpelijk dat Cultuur geen eigen gedeputeerde heeft", reageert Marijke Burgs. Natuurlijk zijn er ook ondertekenaars die zelf geen kunstenaar, muzikant of artiest zijn. Zo ondertekende Monique Valk 'omdat ik geniet van kunst en cultuur en we het niet kunnen missen'.


Actie

De Vereniging Kunst van Brabant en de ondertekenaars van de petitie komen hiertegen dan ook in actie. "Wij constateren dat de nieuwe Gedeputeerde staten van Noord Brabant, gevormd door Forum voor Democratie, VVD, CDA en Lokaal Brabant, van plan zijn de culturele sector in Brabant ernstige schade te gaan toebrengen en verzoeken de Provinciale staten van Noord Brabant niet in te stemmen met dit beleid, alsnog een Gedeputeerde Cultuur te benoemen en werk te maken van een positief en opbouwend cultuurbeleid, zoals de afgelopen jaren succesvol werd ingezet in samenwerking met de makers, culturele instellingen en gemeentes in Brabant." [l]