Afbeelding
Foto: Marisca van der Rande

Huishoudens geven minder uit; economie daalt fors

Het zag er niet ongunstig uit aan het begin van dit jaar. 2020 zou net als in de voorgaande jaren een gestage economische groei laten zien. Maar de aangekondigde maatregelen van het kabinet op 15 maart hebben alles veranderd.


Tot half maart verliep de economische groei ook zoals ongeveer berekend. Het kantelpunt was 15 maart, toen het kabinet verregaande maatregelen trof om het coronavirus te lijf te gaan. Met alle gevolgen van dien. De corona-uitbraak en de daarmee samenhangende maatregelen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar voor een ongekende teruggang in economische activiteit gezorgd.


Huishoudens

In plaats van lichte groei, zorgden die laatste twee weken van maart voor een daling van de economie in het eerste kwartaal. Volgens de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om een daling van 1,7 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Dat is vooral het gevolg van de lagere consumptie door huishoudens, 2,7 procent minder dan het kwartaal ervoor.


Kleding

Er werd door consumenten vooral minder geld uitgegeven aan kleding en schoenen. Diensten als de horeca, cultuur en recreatie kregen ook forse klappen te verwerken omdat ze van de ene op de andere dag hun deuren moesten sluiten.[l] FOTO MARISCA VAN DE RANDE