Pastoraal hoekje

Hou vol, hou vast

Al een paar weken doe ik mee met een creatief project van Cultuurcompaan. Deze Roosendaalse organisatie geeft iedere week een nieuwe knutselopdracht uit, om thuis te maken. Alle knutsels worden later samengebracht in één groot kunstwerk. Ik blijk creatiever te zijn dan ik dacht! Ik heb al een knuffel gemaakt van oude sokken en een kasteel van een melkpak.

Deze week was er eindelijk een opdracht met woorden. Op tegeltjes moesten we een eigen tekst schrijven, die past bij de Coronacrisis, in Roosendaals Rood (in plaats van Delfts Blauw). Ik koos voor: “Hou vol, hou vast”.

Het is een liedje van Blöf wat ik vooral ken uit the Passion. De tekst helpt me om door te gaan en vol te houden. En met het “hou vast” zit er ook een dubbele laag in: iemand letterlijk vasthouden kan nu niet, maar dit benoemen helpt al. En ook op afstand kun je vriendschapsbanden vasthouden.

Tijdens de opnames van ReliVisie extra kwam er nog een extra laag bij. Classispredikant Marco Luijk vertelde over Mozes. In zijn strijd tegen een leger Amalekieten was Mozes aan de winnende hand, als hij zijn armen omhoog hield. Maar liet hij ze zakken, dan verloren ze. Natuurlijk hield hij het niet uren vol. Daarom zette Jozua Mozes op een steen en ondersteunde zijn armen: Hou vol, hou vast!

Ik wens het u ook toe: “Hou vol, hou vast. Er is altijd wel een arm die om je heen past. Er is altijd wel een schouder die je recht houdt. Al is het maar voor even!”


pastor Fredi Hagedoorn, R.-K. Lievevrouweparochie