Pastoraal hoekje

Voorzichtig gaan de gesloten deuren open

Lieve mensen!

Wat ben ik blij dat uitgerekend op Tweede Pinksterdag op voorzichtige en veilige wijze Eucharistie gevierd kan worden in de Gertrudiskerk en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk.

Onze bisschop schreef ons ter bemoediging een Paasbrief met als titel: “Achter gesloten deuren”.

Hij introduceerde de Vijftigdagentijd van Pasen naar Pinksteren.

Hij sprak lovende woorden over alle activiteiten die er nu plaatsvinden in onze parochies.

Ook wij hebben in onze parochie heel wat ondernomen om nabijheid te laten zien ondanks de afstand van 1 1/2 meter. Heel wat creativiteit kwam boven.

Tegelijk bleef voor heel veel mensen het gebed een krachtbron. Veel parochianen bidden in verbondenheid met elkaar de noveen die aangereikt wordt. Nu bidden we samen de Pinksternoveen van ons bisdom. Het noveengebed zal door blijven gaan tot we “normaal” kunnen vieren en de sacramenten ontvangen. Ook de aandacht voor het persoonlijk gebed in onze kerken buiten de vieringen blijft een belangrijk initiatief dat herontdekt werd in deze periode.

Soms is het moeilijk om de stilte te bewaren, zeker als we elkaar lang niet gesproken hebben. Toch hoop ik dat we met eerbied voor elkaar de passende stilte weten te behouden. Hier is ‘begrip voor elkaar’ het sleutelwoord, ook als de stilte even doorbroken wordt.

Ik hoop dat de voorzichtige stappen ertoe kunnen leiden dat de deuren weer wagenwijd opengaan en dat we weer kunnen vieren zoals we dat in onze parochie gewend zijn: eensgezind, intens en devoot met muziek en zang van onze mooie koren.

Zingen is immers tweemaal bidden, maar vanwege de veiligheid zal dat heel voorzichtig starten met orgel en cantor tot betere tijden komen.

Laten we dankbaar en blij zijn om de eerste stappen die weer gezet mogen worden.

Vrede en Alle Goeds!

Uw pastoor Paul Verbeek [l]