FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE
FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE Foto: Luciennefotografie

Bergenaren genieten weer van 't Bourgondische leven

BERGEN OP ZOOM - Een spannende dag voor ondernemers, maar wat waren ze blij dat afgelopen maandag om 12.00 uur de deuren weer officieel open mochten. Overigens waren niet alleen de ondernemers blij, ook bezoekers waren blij dat ze 'eindelijk' na maanden weer konden genieten van een drankje op het terras


DOOR REMKO VERMUNT


Op 15 maart kregen horecaondernemers door heel het land te horen dat ze per direct de deuren moesten sluiten. Waar de een begon met afhaalmaaltijden en bezorgen, hield de ander de deuren al die maanden dicht. "We hebben veel geklust, veel opgeruimd, maar ook van onze vrije tijd genoten", laten Gino en Natascha van café De Kleine Vijzel weten. "Maar we willen nu echt wel weer van start gaan, we hebben er zin in! Het voelt nu alsof het oud en nieuw is, een spannend moment, een nieuwe start." Precies om 12.00 uur konden bezoekers weer bij hen terecht.


Coronaproof-terras

De terrassen werden zowel op de Grote Markt als op andere plekken 'coronaproof' weggezet en dat had nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Er moet immers 1,5 meter afstand worden gehouden tussen de tafeltjes. Gelukkig kregen ondernemers uit de gemeente Bergen op Zoom afgelopen week te horen dat ze extra ruimte krijgen voor hun terrassen. Zo kunnen veel ondernemers op de Grote Markt toch ál hun tafeltjes en stoelen kwijt. Op andere plekken wordt dat iets lastiger, daar werd gekeken naar maatwerk.

Trots

Toch bleef het een spannend moment voor de horecaondernemers. Want, houden alle bezoekers zich wel aan de regels? En hoe druk gaat het eigenlijk worden? Om de ondernemers een hart onder de riem te steken, kwam in ieder geval burgemeester Frank Petter een kijkje nemen. Hij is trots op het resultaat. "Ik snap dat dit een spannend moment is. Daarom wil ik persoonlijk de ondernemers een hart onder de riem steken. Dat is na bijna drie maanden van sluiting wel nodig, heb ik het idee."


Bezoekers genieten

Gelukkig bleven de bezoekers niet uit. Meteen om 12.00 uur kwamen de eerste bezoekers al op de terrassen, waaronder ook mevrouw Van Berkel. Zij is even aangeschoven op het terras van haar zoon, eigenaar van de Fabriek. "Ik heb het terras enorm gemist, maar het is wel even allemaal wennen", vertelt ze. "Het enige lastige is dat je niet spontaan naar bekenden toe kunt gaan die je tegenkomt op het terras." Ook de familie Van Dort uit Houten heeft het terras gemist. Ze zijn een paar dagen in Bergen op Zoom en genieten enorm van de mooie stad. "En het is extra fijn dat het terras weer open is." Brigitte Rommers en Mariëlle Nolten uit Bergen op Zoom zijn er eveneens als een van de eersten bij om weer lekker te genieten op het terras. "Het is allemaal heel goed geregeld, maar we hebben het wel enorm gemist. Vooral vanwege de sociale contacten, Bergen op Zoom heeft toch dat bourgondische met die Brabantse gezelligheid en dat hebben we enorm gemist." [l]