Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Lijst Linssen: 'Afvalinzameling wordt voor de burger steeds onduidelijker'

BERGEN OP ZOOM - Weten de burgers nog wel waar ze aan toe zijn, als het gaat om het gescheiden inzamelen van afval. Dat vragen Ans van Eekeren, Meino Dam en Sander Siebelink van Lijst Linssen zich af. Aanleiding voor die vraag is de verandering bij het blikafval dat voortaan niet meer in de glasbak mag, maar in de zakken van het plastic afval gegooid moet worden.

Volgens de policiti was het heel duidelijk: GFT in de groene container, papier in de papiercontainer, glas in de glasbak, plastic in de plasticcontainer, blik in de glasbak (bij het blikgedeelte) en dan nog de rest in de grijze container. Maar, de laatste jaren zijn er nogal wat wijzigingen geweest rondom het plasticafval en nu ook bij het blikafval.

"In juni 2019 is er besloten dat ook blik apart moest worden ingezameld. In de glasbakken werd een aparte sticker geplaatst zodat men daar het blik in kon deponeren. Nu lezen we echter dat het inzamelen van blik voortaan weer bij het plastic afval dien te gebeuren", stelt Lijst Linssen. De stickers op de glasbak worden nu weer weggehaald, zodat daar alleen nog maar glas ingezameld kan worden. "Al met al wordt het voor de burger steeds onduidelijker, en voor wie de Saverapp of website niet leest, is van deze nieuwe wijziging niet op de hoogte."

Lijst Linssen wil dan ook weten of dit een blijvende wijziging betreft of dat er nog meer geëxperimenteerd gaat worden met het gescheiden inzamelen van afval. "Is dit nu voorlopig de laatste wijziging in het gescheiden aanleveren van afval?", vragen de politici dan ook aan de wethouders. "Hoe is de communicatie naar de burgers toe gegaan, of gaat nog gebeuren? En wat zijn de extra kosten die het omstickeren van de glasbakken met zich meebrengt?"

Lijst Linssen pleit daarnaast voor het achteraf scheiden, waarbij inwoners alles op één hoop mogen gooien. De afvalstromen worden dan in de fabriek van elkaar gescheiden. "Is het achteraf scheiden van afval niet een veel betere keuze, gezien de kosten?"