Pastoraal hoekje

God is een barmhartige God, groot in liefde en trouw

Wanneer wij over God willen spreken, kunnen wij niet anders dan heel voorzichtig zijn. God is onuitsprekelijk, ook als wij alle woorden over God hebben gezegd. Zelfs als wij met de woorden uit de eerste lezing (Ex. 34, 4b-6, 8-9) van komend weekend belijden: ‘De Heer is een barmhartige God, groot in liefde en trouw’, weten wij niet of nauwelijks wat wij over God hebben gezegd. Het kan ons doen denken aan de natuurlijke ‘wet’ van de liefde: hoe minder je van iemand houdt, hoe beter je vaak de woorden kunt vinden om te zeggen wie of wat of hoe die ander is; maar hoe méér je van iemand houdt, hoe onzegbaarder die ander voor je kan worden.
Het valt op dat de Bijbel bijna nooit over God spreekt in definities. De eerste lezing van komend weekend is daarop in zekere zin een uitzondering. Bijna altijd wordt God ter sprake gebracht in verhalen. De heilige Schrift getuigt niet van Godsbegrip, maar van Godsbesef: mensen vertellen hoe zij God hebben ervaren in hun leven en in de geschiedenis.
God is een verhaal: zijn naam ‘Ik zal er zijn’ wordt ontvouwd in verhalen. God is er voor Abel, de vermoorde rechtvaardige. God is er voor het volk dat zucht onder de slavernij in Egypte. God is er voor David, wanneer die met een slinger de machtswellusteling Goliath weerstaat. Dankzij deze en veel andere verhalen kunnen wij enigszins aanvoelen: God is ‘een barmhartige God, groot in liefde en trouw’. We zouden kunnen zeggen: de heilige Schrift doet ons aanvoelen wat God doet. Dan kunnen we het Hoogfeest van de Heilige Drieëenheid beleven in een liefdevol Godsbesef.

Diaken Jan Foesenek - R.-K. Lievevrouweparochie [l]