Zeilen

Het is intussen al weer juni. Een zomermaand in een bijzonder jaar. Stranden worden toch al weer wat opgezocht. Mensen gaan het water weer op met de motorboot of ze gaan zeilen. Zeilen vind ik geen leuke sport. Ik ben nogal gauw bang op het water, vooral als het hard waait.


De zeilsport wordt ook wel eens elitair genoemd, maar dat is onzin. Een beetje bootje heb je al vanaf een ton of vijf, dus dáár hoef je het niet voor te laten. Helaas wordt het liggeld overal steeds duurder, maar ja, dat is op de Wallen ook zo. Ik heb me door een echte zeiler eens wat nader laten informeren over de zeilsport. Ik ben daarna zelfs een keer met hem mee het water opgegaan. Er ging een wereld voor mij open.


Het verschil tussen bakboord en stuurboord b.v. De zijde waar de bak bier staat, heet bakboord. De andere zijde heet stuurboord. De rand rond het schip noemt men gangboord, alles wat daarbuiten zit heet overboord. Als het gangboord te nat wordt om er overheen te lopen, dan strooit men daar Tjalkpoeder over. De meeste zeilboten zijn voorzien van een fok. Een watersportvereniging is dus eigenlijk een fokvereniging.


Een zeilwedstrijd op de Friese meren vind ik altijd prachtig om te zien. Je ziet dan een heel Leger des Zeils het water op gaan, maar als de boten te dicht langs elkaar varen, dan lijkt me dat erg gevaarlijk. Dan ben ik bang voor botelisme.


Het is altijd verstandig, zo leerde ik, om bij het aanmeren een stootkussen te gebruiken. Dat snap ik. Er is namelijk niks leuker dan een stoot kussen. Ik hoop, dat u van mijn ‘zeilles’ wat opgestoken hebt. Heb een fijne dag, en voor straks: “lekker op tijd onder zeil”.