Afbeelding
Foto:

Nieuwe ontwikkeling op voormalig Nedalco-terrein

BERGEN OP ZOOM - Ontwikkelaar ERA Contour kan aan de slag met een bouwkavel op het voormalige Nedalco-terrein. Zij hebben de zogenaamde 'tender' van de gemeente Bergen op Zoom gewonnen met het plan 't Suikerwerk, een projectnaam die refereert aan de historische suikerfabrieken die ooit nabij het gebied stonden.

DOOR REMKO VERMUNT


In het nieuwe plan worden er ongeveer 24 appartementen en 31 eengezinswoningen gerealiseerd. Het nieuwbouwproject krijgt meerdere stijlen waarbij stoere industriële panden worden afgewisseld met romantische hofjeswoningen en grachtenpanden. "Daarmee komt de sfeer van begin twintigste eeuw weer tot leven in het gebied", aldus de ontwikkelaar ERA Contour. Zij werken samen met Job Beerthuizen van Van Manen architecten en Marlies van Diest is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.


Keuze
“De uitwerking en uitstraling van het woningbouwplan met zijn gemeenschappelijke binnenterrein is veelbelovend en zorgt voor binding tussen de afzonderlijke woningen en kansrijkedoelgroepen. Er ontstaat daardoor een samenhangend en uitnodigend woonconcept. Eén zoals we dat nog niet hebben binnen de Nieuwe Vesting. ’t Suikerwerk heeft daarbij aandacht voor duurzaamheid en natuur inclusief bouwen. En het bouwplan draagt bij aan een duurzamer en gezonder Bergen op Zoom”, zegt Jurriën de Jong van Gemeente Bergen op Zoom.


Een warme band
“We zijn enorm blij dat we na eerdere woningbouwprojecten als de De Nieuwe Kaai, De Soete Veste en Wonen aan de Ham nu weer aan de slag mogen in Bergen op Zoom", zegt een enthousiaste Arjan de Groot (ERA Contour). "We hebben een warme band met het gebied, de mensen en de rijke historie die deze plek herbergt. Bovendien is het erg fijn dat we hier al meerdere jaren ontwikkelen en bouwen. We hebben er heel veel zin in om met ’t Suikerwerk ook dit stuk van Bergen op Zoom te transformeren naar een levendig deel van de binnenstad.”


Verschillende woningen
Het appartementengebouw dat aan de Spirituslaan komt krijgt een stoere en industriële uitstraling. In het gebouw komen 24 appartementen. Iets verderop, aan de Oude Vissershaven komen 31 eengezinswoningen, ook wel kadepanden genoemd. Deze hebben een kenmerkende romantische architectuurstijl die aansluit bij de woningen van de Bergse binnenstad.


’t Suikerwerk beschikt ook nog eens over 9 intieme hofjeswoningen aan de Wittoucksingel en die zijn levensloopbestendig. Bovendien zijn alle woningen energiezuinig. De enorme variëteit aan woningtypen maakt dat ’t Suikerwerk straks zorgt voor nieuwe aanwas en dynamiek van mensen naar de plek.


Binnentuin

Die woningen worden allemaal met elkaar verbonden door een gezamenlijke binnentuin. Die zorgt in het gebied voor ontmoeting en spel tussen de bewoners. Het voorlopige ontwerp voor de binnentuin toont een natuur inclusieve omgeving met een verwijzing naar de oude stadswallen. Die is zichtbaar gemaakt door een lange stapelmuur te creëren met een wadi die het regenwater opvangt.


Hoe de binnentuin er precies uit komt te zien, bepalen de toekomstige bewoners samen met landschapsarchitect Marlies van Diest. Toekomstige bewoners van ’t Suikerwerk hebben aan nabije voorzieningen geen gebrek. De woningen bevinden zich dichtbij de Bergse binnenstad. En het winkelcentrum ‘De Zeeland’, ooit een suikerfabriek, ligt letterlijk om de hoek.


Verkoop
Na de zomer van 2020 vindt er een informatiemarkt over ’t Suikerwerk plaats voor geïnteresseerden. De verkoop van de woningen start naar verwachting eind 2020 en zal via Helmig Makelaardij verlopen. Als deze voorspoedig verloopt, verwacht ERA Contour eind 2021 te starten met de bouw van de woningen. De oplevering van de eerste woningen wordt dan begin 2023 verwacht. [l]