Bijna 1900 ondernemers vragen om financiële hulp

BERGEN OP ZOOM - Bijna 1900 ondernemers op de Brabantse Wal hebben een aanvraag ingediend voor financiële hulp als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom bekendgemaakt. Een maand geleden waren dat nog 1700 ondernemers.


DOOR REMKO VERMUNT


Om getroffen ondernemers tegemoet te komen werd half maart de zogenaamde Tozo-regeling in het leven geroepen: de Tijdelijke Overbrugging voor Zelfstandige Ondernemers. Ondernemers die in problemen zijn gekomen door de gevolgen van de coronacrisis uit gemeente Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom kunnen sinds half maart een aanvraag indienen bij de ISD Brabantse Wal.


Voorschot

Bijna 1900 ondernemers hebben hiervan gebruikgemaakt. Al 1506 ondernemers hebben inmiddels ook een bedrag op hun rekening gekregen (als voorschot of al definitief). De ISD verwacht binnenkort ook de andere aanvragers snel van een voorschot of definitieve beschikking te kunnen voorzien. Voor gehuwden gaat het om maximaal 1500 euro netto en voor alleenstaanden om 1050 euro.

Omdat de landelijke maatregelen tegen het coronavirus stap voor stap worden versoepeld, wordt nu ook de Tozo-regeling aangepast. Voortaan wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar het inkomen van de partner om te beoordelen of de financiële hulp noodzakelijk is. Om getroffen ondernemers extra tegemoet te komen maakt de ISD onderscheid in de noodzaak. Wanneer een ondernemer vanwege de eigen financiële situatie geen weken kan wachten op de uitkering, kan er aangegeven worden dat een spoedbehandeling van de aanvraag nodig is.

Kijk voor meer informatie op
www.bergenopzoom.nl [l]