Afbeelding
Foto:

Nieuw vanaf 1 januari 2021: Iedereen mag een huwelijk voltrekken

BERGEN OP ZOOM - Je beste vriend, je zus of juist een bekende Bergenaar. Iedereen kan voortaan een huwelijk voltrekken in de gemeente Bergen op Zoom. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Maar, je moet natuurlijk wél aan een paar voorwaarden voldoen.


Personen die nog niet eerder benoemd en beëdigd zijn tot ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen vanaf 1 januari 2021 toch eenmalig een huwelijk voltrekken. Dat heeft de gemeente besloten. Die persoon moet overigens wel achttien jaar of ouder zijn en daarnaast zijn er nog wat voorwaarden waar je moet voldoen:

- Je mag niet onder curatele staan

- Je vraagt voor deze éénmalige benoeming een Verklaring Omtrent Gedrag aan

- Je moet als je buiten de gemeente Bergen op Zoom woont een recent uittreksel uit de BRP overhandigen

- Je moet voor één dag worden beëdigd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant

- Je moet voor één dag worden benoemd door de gemeente.

- Het verzoek moet uiterlijk 2 maanden voor de huwelijksdatum zijn ontvangen.

Lijst Linssen stelde eerder dit jaar vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de zogenaamde BABS. In andere gemeenten is het namelijk al langer mogelijk om BABS voor één dag te worden, waardoor je bijvoorbeeld het huwelijk kan sluiten van één van je beste vrienden. In de gemeente Bergen op Zoom mocht men alleen het 'ja-woord' geven bij een officiële BABS.

De gemeente Bergen op Zoom wilde hiermee de kwaliteit van de huwelijksvoltrekking borgen. Daarnaast zou het introduceren van een BABS voor één dag ervoor kunnen zorgen dat de officiële BABS'en minder werk hadden. Toch merkt ook de gemeente Bergen op Zoom dat er vraag is naar maatwerk, vandaar dit besluit.[l]