Afbeelding
Foto:

SP: 'Bespaar een half miljoen op salaris Bergse politici'

BERGEN OP ZOOM - Als raadsleden en wethouders moeten we het goede voorbeeld geven in het terugdringen van de schuldenlast. als we allemaal inleveren op ons salaris, kunnen we bijna een half miljoen euro bezuinigen. Dat stelt de lokale SP-fractie. Zij stellen voor om als raadslid 50 procent van het salaris in te leveren. De wethouders en burgemeester hoeven 'maar' 25 procent in te leveren.


De gemeente Bergen op Zoom heeft te maken met een flinke schuldenlast en hoewel raadsleden en wethouders niet persoonlijk verantwoordelijk zijn, kunnen ze we het goede voorbeeld geven, stellen Theo de Jong en Niels Minnaard van de SP-fractie.


Raadsleden

"We hebben in Bergen op Zoom 33 raadsleden die 1549,75 euro vergoeding krijgen per maand. Raadslid zijn is een eervolle taak die niet fulltime is en je in principe naast je ´normale' baan doet. Je hebt hart voor de stad, de inwoners en als het goed is wil je de gemeente ook nog een stukje beter achterlaten na je mandaat als volksvertegenwoordiger", stellen De Jong en Minnaard. "Als raadsleden de helft inleveren houden ze per maand nog 774,88 euro over. Per maand scheelt de gemeente dit 25.570 euro. Per jaar is dit 306.850,50 euro. Meer dan drie ton aan besparingen per jaar."


Wethouders

Zo'n zelfde rekensom maken de heren ook voor de wethouders. Die verdienen voor hun fulltime baan 8127,45 euro bruto per maand. "We hebben vijf wethouders in Bergen op Zoom die in totaal 4,2 FTE bezetten." Omdat het hun vaste baan is, oppert de SP om hen maar 25 procent van hun salaris in te laten leveren. "Dan houden ze nog 6095,59 euro per maand over en daar hoeven ze geen toastje met kaviaar minder om te eten." Besparing: 102.405,74 euro per jaar.


Burgemeester

"De burgemeester verdient 10.062,61 euro per maand. Omdat hij de burgervader is van alle inwoners van onze mooie gemeente is en veel verantwoordelijkheid draagt laten we hem ook maar 25 procent inleveren." Dat levert de gemeente nog eens meer dan 30.000 euro per jaar op. In totaal is dat bijna 450.000 euro per jaar aan besparingen. SP-raadslid Theo de Jong: ‘We begrijpen dat hier de financiële problemen niet mee zijn opgelost, maar het is wel geld wat niet hoeft worden weggehaald op bijvoorbeeld het sociaal domein'.[l]