Afbeelding
Foto:

GBWP vreest 6 miljoen euro schade

BERGEN OP ZOOM - Welke financiële schade gaat de gemeente Bergen op Zoom oplopen door de coronacrisis? Dat wil Aydin Akkaya weten van het college van burgemeester en wethouders. "We weten dat de lange termijn effecten nu nog niet te overzien zijn, maar een eerste prognose is wel van belang om inzicht te krijgen."


DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente Utrecht heeft onlangs een eerste inschatting gemaakt van de financiële gevolgen van de coronacrisis en zij komen uit op 30 tot 50 miljoen euro in het rood. "Als je de verhoudingen zou doorvertalen dan vrezen wij een schadepost van 6 miljoen voor Bergen op Zoom", stelt Akkaya. "Dat betekent dat we door de ondergrens zullen zakken. Inzicht is dus hoge noodzaak."


Meten is weten

De gemeente Bergen op Zoom verkeert op dit moment al in financieel zwaar weer. De gevolgen van de coronacrisis komen daardoor des te harder aan. Het gaat niet alleen om extra kosten, maar ook gemiste opbrengsten. "We kunnen natuurlijk herhalen dat we het niet zien en ook niet weten wat de effecten zijn, maar meten is weten. We zullen toch ergens moeten beginnen", stelt het GBWP-raadslid.


Eerste balans

Akkaya verzoekt de wethouders en burgemeester dan ook om een eerste balans op te maken. Denk bijvoorbeeld aan parkeerinkomsten, toename bijstand, toeristenbelasting, minder leges, minder rijbewijzen en paspoorten doordat er niet meer gereisd wordt. "Uiteraard zullen er meerdere variabelen te bedenken zijn om een beeld te krijgen van de schade. We kunnen in ieder geval al een start maken met de gegevens die al bij ons bekend zijn. Niets doen is geen optie gezien de financiële malaise waarin we verkeren", besluit Akkaya.