Afbeelding
Foto:

Wijkcentrum in Gageldonk wordt 'kers op de taart'

BERGEN OP ZOOM - Stadlander heeft samen met de gemeente Bergen op Zoom een overeenstemming bereikt over een nieuw plan voor het gebied rondom het Piusplein, oftewel het centrum van Gageldonk. Er komen onder andere twee supermarkten, een gezondheidscentrum, een nieuw wijkcentrum en 95 appartementen.


DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente Bergen op Zoom en Stadlander zijn al jaren bezig met de vernieuwing van Gageldonk-West. De vernieuwing van het centrum moet dan ook de kers op de taart worden. "Dit stadsdeel schakelt om van een typische naoorlogse stadswijk naar een hippe, levendige, duurzame en groene woonomgeving", stelt Stadlander.


Nieuw winkelcentrum

Het oude winkelcentrum De Gentiaan gaat tegen de vlakte. "Dit voorjaar wordt het asbest verwijderd uit de eerste fase aan het Piusplein, zodat na de zomervakantie de fysieke sloop kan starten. In het voorjaar van 2021 verwachten Stadlander en Rialto te kunnen beginnen met de nieuwbouw. Tegelijkertijd kan dan ook gestart worden met de sloop van de tweede fase van De Gentiaan aan de Kastanjelaan", laat Stadlander weten.


Hart van de wijk

Het nieuwe winkelcentrum komt dan ook op een andere locatie te liggen. Om dit mogelijk te maken, verdwijnt het Piusplein als doorgaande straat. Het Piusplein wordt voor een groot deel ingericht met parkeermogelijkheden, maar er wordt ook een deel gebruikt voor de realisatie van een nieuw gebouw. Dit eerste gebouw zal in ieder geval onderdak bieden aan twee supermarkten: Jumbo en AK Markt.


Die laatste verhuist daarvoor van de tijdelijke voorziening aan de Kamperfoeliestraat naar de nieuwbouw. Aan de zuidzijde van het Piusplein, waar nu de supermarkt zit, komt een tweede gebouw met winkels en appartementen. "We zijn nog in gesprek met ondernemers die zich willen vestigen in het nieuwe winkelcentrum." De gemeente wil ook Ahmet Akalin, eigenaar van de Action aan de Kastanjelaan, bij de plannen betrekken.


Woningen

Naast de winkels komen er natuurlijk ook veel woningen, 95 om precies te zijn. Zo'n 56 appartementen worden aangeboden in de sociale huursector en 24 appartementen zijn bedoeld voor de vrije huursector. Daarnaast worden er ook 15 koopappartementen gebouwd. Dit alles wordt aangevuld met heel veel groen. Zo komt er op het Piusplein veel ruimte voor groen, maar ook het bestaande Piuspark zal in samenwerking met de bewoners een definitieve inrichting krijgen.

Huis van de Wijk

De gemeente en Stadlander zijn nog aan het bekijken er ook een 'Huis van de Wijk' gerealiseerd kan worden. Dit moet de 'huiskamer' van Gageldonk worden, waarin wijkbewoners, initiatieven vanuit de wijk, sociale ondernemers en professionele organisaties samenkomen. Ook de activiteiten die nu nog plaatsvinden in het wijkcentrum De Kastanje zouden dan verhuizen naar het nieuwe Huis van de Wijk. Dit nieuwe wijkcentrum moet ondergebracht worden in het appartementengebouw Piushof dat in 2021 een opknapbeurt krijgt.


Gezondheidscentrum

Eind 2021 moet ook het gezoendheidscentrum zijn deuren openen in de leegstaande Heilig Hart Kerk. Hierin was eerst een multifunctioneel centrum voorzien, maar dat gaat niet meer door. Nu zijn er plannen om twee huisartspraktijken, een apotheek, fysiotherapeut, prikpost en diverse andere zorgondernemers in het pand onder te brengen. De plannen worden nu verder uitgewerkt.


Informatie voor de wijk

Op woensdag 24 juni om 19.00 uur vindt er een informatieavond plaats in het WIJkpunt. Aanmelden voor deze avond is verplicht en kan via www.stadlander.nl/aanmelden of door te bellen naar telefoonnummer 088 562 6000. [l]