Kogel door de kerk: Geen tweede supermarkt in De Zeeland

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat geen medewerking verlenen aan het realiseren van een tweede supermarkt in/bij winkelcomplex De Zeeland. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten en daarmee gaat automatisch een streep door de plannen van de Aldi om te verhuizen van De Gagel naar De Zeeland.


DOOR REMKO VERMUNT

Supermarktketen Aldi had een aanvraag ingediend om een nieuwe supermarkt te beginnen in het nog in aanbouw zijnde 'gebouw 8' aan de Burgemeester Van der Leerstraat bij De Zeeland. In het bestemmingsplan van De Zeeland staat opgenomen dat er in principe maar één supermarkt gevestigd mag zitten. Omdat er al een Albert Heijn in het winkelcomplex gevestigd zit, betekent dat dus eigenlijk dat er geen andere supermarkt kan komen. Tenzij, de gemeente ervoor kiest om het bestemmingsplan aan te passen, maar daar is nu dus niet voor gekozen. Redenen om tot dit besluit te komen zijn planologische uitgangspunten, parkeerdruk en strijdigheid met het detailhandelsbeleid. "Er zijn bijvoorbeeld in totaal wel genoeg parkeerplaatsen, maar mensen willen met hun boodschappen altijd zo dicht mogelijk bij de ingang staan. Mensen gaan dus nooit helemaal bij de bioscoop parkeren", legt een woordvoerder uit.


Wijkcentra

Adam Ahajaj (PvdA) pleitte vanaf het begin voor het behoud van de supermarkt in winkelcentrum De Gagel. Maar, dat de vergunning voor de verhuizing nu geweigerd wordt, wil niet automatisch zeggen dat de Aldi in De Gagel blijft. De supermarktketen kan er immers ook voor kiezen om helemaal te vertrekken. "Wij benadrukken dat het weigeren van planologische medewerking niet hoeft te betekenen dat de Aldi op de huidige locatie aan de Holleweg gevestigd zal blijven", stelde wethouder Jacobs eerder al. [l]