FOTO GREEN CHEMISTRY CAMPUS
FOTO GREEN CHEMISTRY CAMPUS Foto: Green Chemistry Campus

Green Chemistry Campus biedt ruimte voor startups met goede ideeën

BERGEN OP ZOOM - De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom heeft de status van iLab, oftewel innovation lab, gekregen. Daarmee is er op de campus ook een plek gekomen voor jonge en innovatieve start-ups uit Brabant en Zeeland die aan de slag willen met hun duurzame ideeën.


Een iLab is een broedplaats voor innovatieve biobased ondernemers die hulp zoeken bij het uitwerken van hun idee. Het ilab faciliteert de biobased innovator met laboratoriumfaciliteiten en gespecialiseerde kennis. Is het idee eenmaal uitgewerkt dan biedt de Green Chemistry Campus alle faciliteiten om er concreet mee aan de slag te gaan.

Sinds de start in 2011 is de Green Chemistry Campus al een officieel erkend Centre of Open Chemical Innovation (COCI) waar snelgroeiende bedrijven hun chemische innovatie opschalen richting de markt. Vanaf nu kunnen startups ook terecht in het Innovation Lab (iLab). "Startups met vernieuwende biobased ideeën kunnen nu ook op de grens van Zeeland en Brabant terecht voor hulp en advies.”, zegt Emmo Meijer, boegbeeld van ChemistryNL.


Kickstart

Geert Mol, projectleider van het Innovation Lab, vult aan: “Ondernemers met een goed circulair idee kunnen we in het Innovation Lab een kickstart geven. Van laagdrempelige en flexibele toegang tot laboratoria en werkruimtes tot expertise op het gebied van patenten, technologie, management en financiering; het Green Chemistry Innovation Lab stimuleert, ondersteunt en verbindt.”

De eerste klant is een feit: Bionative Industries dat een biobased plasticvervanger ontwikkelt die 100% afbreekbaar is in water. Bart de Raad en Daan Sybesma van Bionative Industries kijken ernaar uit om samen met de Campus aan de slag te gaan: "Het Green Chemistry Innovation Lab biedt Bionative Industries professionele ondersteuning en toegang tot een groot netwerk van specialisten. Beide zijn cruciaal om onze biobased plasticvervanger succesvol in de markt te zetten."


Campus

Op de campus in Bergen op Zoom werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de opschaling van nieuwe, duurzame materialen en chemicaliën voor de bouwmaterialen- en verpakkingsindustrie.[l]