Afbeelding
Foto:

Frank Vale is 'megatrots' op kermismanifestatie

BERGEN OP ZOOM - Een legendarische dag. Zo omschrijft Frank Vale uit Bergen op Zoom de manifestatie die hij, samen met honderden andere kermisexploitanten, heeft gehouden op het Malieveld, bij het stadion van ADO Den Haag én op de verschillende snelwegen. "Het was een enerverende dag, maar ik ben er echt megatrots op", blikt hij terug.

DOOR REMKO VERMUNT


De manifestatie was vanaf het begin tot in de perfectie geregeld, stelt Vale. Vanuit het hele land zouden kermisexploitanten mét hun attracties naar het Malieveld in Den Haag trekken, maar één dag voor de manifestatie werd hun plan 'gedwarsboomd'. "Onverwachts kregen we tegenwerking van onder andere de politie die groepen kermisexploitanten heeft tegengehouden op verschillende snelwegen én van Staatsbosbeheer die ons niet meer op het Malieveld wilde hebben", stelt Vale.


Emoties

Slechts een beperkt aantal attractiehouders mochten naar het Malieveld komen, anderen werden doorgestuurd naar het stadion van ADO Den Haag of werden zelfs tegengehouden op de snelweg met de oproep om te keren richting huis. "Vanaf dat moment was het alle zeilen bijzetten", vertelt Vale. "Je kan als organisatie niet op alle plekken tegelijk zijn, maar we wilden voorkomen dat er iets uit de hand zou lopen." De emoties lopen immers hoog op en volgens Vale werd er vooral op de snelwegen provocerend opgetreden. "Gelukkig hebben we goed contact kunnen houden en hebben we de rust kunnen bewaken. Dat moet heel moeilijk zijn geweest voor die mannen, dus ik ben megatrots op ze."


Femke Halsema-effect

Aan de ene kant begrijpt Frank dat er vrachtwagens werden tegengehouden op de snelweg. "Het was een beetje het Femke Halsema-effect. Wij dachten dat er 150 vrachtwagens zouden komen, maar het bleken er vier- tot vijfhonderd te zijn", lacht hij. Maar, de mannen terugsturen naar huis, was volgens hem ook geen optie. "Als organisatie kunnen we die mannen niet tegenhouden. Daarvoor staat er te veel op het spel." Toch baalt hij er enorm van dat niet iedereen naar het Malieveld kon komen. "Staatsbosbeheer wilde dat niet omdat het gras was ingezaaid, maar we hadden het gewoon opnieuw voor ze ingezaaid."


Miljoenenbedrijven

Desondanks kijkt Frank positief terug op de manifestatie. "De protocollen die we hebben opgezet om weer open te mogen, worden nu besproken", stelt hij. Of er op de korte termijn verandering plaats gaat vinden weet hij niet. "Er liggen kansen en we hopen dat we gewoon klein weer mogen beginnen. Als we maar iets kunnen doen." Mocht dat niet het geval zijn, dan gaan er geheid ondernemers omvallen, stelt Vale. "We hebben het in veel gevallen om miljoenenbedrijven. Ondertussen zien we op de televisie dat KLM met miljoenen wordt geholpen en tal van andere sectoren en dan denken wij: 'En wij dan?'."


Laatste centen

De kermisexploitanten moeten het nu doen met een eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro. Daarnaast worden ze gelijkgetrokken met de evenementenbranche. "Maar dat willen we helemaal niet, daarvoor zijn we te divers." Het gaat immers om families met bijvoorbeeld alleen een suikerspinkraam, maar ook om families met veel grotere attracties. Daarnaast is er ook geen stip op de horizon. "Grote evenementen tot 1 september zijn nu verboden, maar er zijn ook kermissen van na 1 september geannuleerd. Dus wanneer we weer iets kunnen verdienen? Ik weet het niet. Iets wat ik in veertig jaar met mijn vrouw Jacqueline en zoons heb opgebouwd, voel ik nu gewoon onder m'n voeten vandaan glijden. Mijn zoon wilde in de winter gaan samenwonen met zijn vriendin. Ik zou hem een attractie meegeven en zijn vriendin zou van haar vader een woonwagen meekrijgen. Zo zouden ze zelf aan de slag kunnen, maar hoe moet dat als er geen uitzicht is op wanneer we weer open mogen? Ik gun hem mijn laatste centen, maar zelfs dat wordt nu wel heel moeilijk." Het blijven dan ook zware tijden voor Frank en zijn familie. "Ik kan er nu wel emotioneel van worden, maar dat zijn ook gewoon de stress en spanning die er na gisteren uitkomen."







Afbeelding