Afbeelding
Foto: Ilona Schong

Voorlopig geen verhoging toeristenbelasting: 'Kunnen we niet maken na coronacrisis'

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat voorlopig nog geen verhoging van de toeristenbelasting doorvoeren. Dat laat wethouder Koenders weten. De gemeenteraad nam in december 2019 een motie aan waarin het college werd opgeroepen om de mogelijkheden te onderzoeken voor een verhoging van de toeristenbelasting.

De uitkomsten van dit onderzoek laten echter nog even op zich wachten. "Allereerst loopt er momenteel een traject van harmonisatie van de verordeningen i.s.m. Belastingsamenwerking West-Brabant. Dit traject duurt nog enige tijd en heeft invloed op de toeristenbelasting. Er wordt namelijk ook naar de tarieven gekeken", aldus Koenders.

Daarnaast speelt uiteraard ook de coronacrisis mee. "Het is niet wenselijk om over de verhoging van de toeristenbelasting, zoals benoemd in het focusakkoord, te communiceren. De toeristische sector, waaronder accommodatieverschaffers, is hard geraakt door de crisis. Wanneer er sprake is van verhoging van de toeristenbelasting, zal dit een extra tegenslag zijn daar ondernemers over het algemeen geen voorstander zijn van een hogere toeristenbelasting."

Belastingsamenwerking West-Brabant heeft vanwege de coronacrisis overigens besloten dat dit jaar negen van de elf termijnen worden kwijtgescholden. "Wij verwachten bij de begrotingsbehandeling 2021 terug te komen op uw verzoek, waarbij we de mogelijkheden tot verhoging van het tarief meenemen."