Maikel de Bekker
Maikel de Bekker Foto: Marc Bolsius

Forum voor Democratie trekt integriteit in twijfel

BERGEN OP ZOOM - Maikel de Bekker, Statenlid namens Forum voor Democratie, heeft in een brief aan de Commissaris van de Koning de integriteit van Arjan van der Weegen in twijfel getrokken. Het raadslid van GBWP, neemt (tijdelijk) ontslag als raadslid om de komende tijd het proces te kunnen begeleiden rondom het Focusakkoord.


DOOR REMKO VERMUNT


Arjan van der Weegen en Ad Verbogt blijven ook de komende tijd betrokken bij het reilen en zeilen in de gemeente Bergen op Zoom. Het duo was eerder verantwoordelijk voor het opstellen van het focusakkoord en zij hebben de zoektocht geleid naar het nieuwe college. Inmiddels hebben de mannen ook de opdracht gekregen om te fungeren als 'oliemannetjes'. Ze gaan er onder andere voor zorgen dat er goed samenspel komt tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie en werken mee aan het implementeren van het nieuwe Focusakkoord.


Transparant proces

Lijst Linssen liet eerder al weten 'met gefronste wenkbrauwen' kennis genomen te hebben van dit voorstel. "Wij vinden dit uitermate verwerpelijk. Politieke besluitvorming dient een transparant proces te zijn. Raad en college zijn nu aan zet om invulling te geven aan gemaakte afspraken en die uit te voeren. Zij zijn immers verantwoording verschuldigd aan onze inwoners en het college dient ook besluitvorming voor te bereiden. Daar worden nu 5 wethouders voor betaald; zij hebben naar onze mening voldoende tijd beschikbaar aangezien en er de komende jaren vooral bezuinigd moet worden op taken en ze geen tijd kwijt zijn aan het voorbereiden van beleidsrijke voorstellen."


Onafhankelijk

Ook Maikel de Bekker, burgerlid voor Lijst Linssen én Statenlid voor Forum voor Democratie, twijfelt aan deze nieuwe opdracht aan de 'oliemannetjes'. "De inwoners vragen zich af in hoeverre een dergelijk onderzoek onafhankelijk kan worden uitgevoerd en hoe betrokken ambtenaren, bestuurders en raadsleden in woord en daad vrij kunnen zijn in hun handelen."

"Om deze inhuur opdracht te kunnen vervullen zal het huidige raadslid Arjan van der Weegen zijn functie neerleggen. Hij heeft tevens aangegeven na de opdracht het raadslidmaatschap weer op te pakken met de mogelijkheid in de nieuwe bestuursperiode weer aan de slag te gaan als Wethouder."


Integriteit

De Bekker twijfelt dan ook over zijn integriteit en wil weten wat de Commissaris van de Koning hiervan vindt. "Vindt de Commissaris van de Koning dat dit een integriteitskwestie betreft? En zo ja, ziet hij hierin voor zichzelf een rol? En wat is de mening van de Commissaris van de Koning over het in korte tijd wisselen van verschillende politiek- bestuurlijke functies en/of opdrachten in mogelijk conflicterende context, zoals in de hier boven beschreven constructie?" [n]