Bergse politiek wil creatieve oplossingen ondernemers

BERGEN OP ZOOM - D66 en GBWP willen dat de gemeente Bergen op Zoom, samen met de kermisexploitanten optrekt als het gaat om een lobby richting Den Haag. "Het zou onze fractie ten zeerste betreuren als ondernemers die hun ziel en zaligheid in hun attracties gestoken hebben, het niet gaan overleven. Het is de taak van de overheid om ook voor deze ondernemers een opvangnet of maatwerk te bieden", stelt Ufuk Cuman (D66).


Kermisexploitanten hebben het zwaar op dit moment. Door het coronavirus mogen er geen kermissen georganiseerd worden, terwijl dit juist de tijd is, waarin de exploitanten hun geld moeten verdienen. Onlangs werd er dan ook al een manifestatie georganiseerd voor kermisexploitanten uit het hele land. "De kermis is onderdeel van de Bergse cultuur en zit diep geworteld in de samenleving van Bergen op Zoom. Er zijn veel kermisexploitanten woonachtig in onze stad en daarmee is het een onderdeel van onze werkgelegenheid", stelt Cuman.


Maar, er is op dit moment nog geen stip aan de horizon voor de kermisexploitanten."Voor onze fractie is het niet te bevatten dat attractieparken, zwembaden en indoor speelparadijzen weer open mogen, terwijl de kermis gesloten moet blijven." Cuman wil dan ook dat de lokale politiek actie onderneemt, in gesprek gaat met de Bergse exploitanten en hun lobby richting Den Haag ondersteund.


GBWP kan zich helemaal vinden in die oproep en wil daar ook meteen de evenementenbranche betrekken. "Ondernemers hebben het zwaar en zijn juist degenen die niet in beperkingen denken, maar in wat wél mogelijk is. En die eigenschap is ontzettend waardevol. Die zorgt ervoor dat de schade wellicht beperkt blijft, want wat gaat nog komen? Wij geloven dat wij daar als gemeente in deze tijd een zo goed mogelijk faciliterende rol in moeten hebben."


Volgens GBWP zijn er dan ook al de nodige creatieve oplossingen bedacht, maar vooralsnog krijgen de ondernemers nul op rekest. "Welke mogelijkheden zijn er in onze gemeente om, net zoals in Amsterdam en Duitsland, iets te faciliteren zodat op een gepaste manier kermisexploitanten en de evenementenbranche aan de slag kunnen? Ziet het college ook mogelijkheden om een pop-up locatie te realiseren waardoor initiatieven niet als een evenement kan worden aangemerkt?', wil de partij weten. [n]