Afbeelding
Foto:

Bergen op Zoom kiest níet voor nascheiden van afval

BERGEN OP ZOOM - "Op dit moment is nascheiden van restafval geen betere keuze, los van het feit dat er nauwelijks nascheidingscapaciteit beschikbaar is." Dat stelt wethouder Patrick van der Velden op vragen van Lijst Linssen. De politiek partij is van mening dat de verschillende wijzigingen rondom het ophalen van afval voor onduidelijkheid zorgt bij inwoners en pleit voor nascheiding waarbij je al het afval bij elkaar mag gooien.


DOOR REMKO VERMUNT


Blikafval mag sinds kort gewoon bij het plastic afval, terwijl men voorheen het blikafval in een apart vak moest gooien bij de glasbak. Het is volgens Lijst Linssen de 'zoveelste wijziging' in het gescheiden aanleveren van afval en dat maakt het volgens de partij verwarrend voor de burger. Daar is wethouder Van der Velden het echter niet mee eens. "De recente wijziging met betrekking tot de inzameling van blik sluit juist meer aan op wat veel andere gemeenten ook hanteren waardoor het voor de inwoners logischer is. Bovendien geven we juist invulling aan de roep van vele inwoners om blik bij het plastic in te zamelen en op deze wijziging hebben we heel veel positieve reacties ontvangen."


Landelijke ontwikkelingen

Maar, de wethouder kan niet beloven dat dit voorlopig de laatste wijziging is geweest. Dat is ook afhankelijk van landelijke ontwikkelingen. "Indien er zich mogelijkheden aandienen om op een efficiƫnte, financieel voordelige, maar vooral ook servicegerichte manier een bepaalde stroom huishoudelijk afval anders in te zamelen dan moet je daar als gemeente voor open staan."


Nascheiden

Lijst Linssen wil dan ook weten of de gemeente qua kosten niet beter kan overstappen op nascheiden. Bij deze vorm van afval ophalen, mag je alles bij elkaar gooien. Het afval wordt dan pas gescheiden in de fabriek. Maar, daar ziet de wethouder vooralsnog geen mogelijkheden toe. "De keuze om wel of niet na te scheiden is van veel factoren afhankelijk, waaronder die van kosten. Hoeveel na-scheidingscapaciteit is er beschikbaar, wat is het rendement nascheiding van een verwerkingscentrale, welke stromen kunnen worden nagescheiden, hoeveel GFT zit er nog in het restafval, wat zijn de tarieven in het huidige verwerkingsscontract, etc. Op dit moment is nascheiden van restafval geen betere keuze, los van het feit dat er nauwelijks nascheidingscapaciteit beschikbaar is." [n]