Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Hiep Hiep
Hoera voor de
kroonjuwelen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse afdeling van de Red Hat Society (genaamd 'Kroonjuwelen') viert dit jaar haar vijftienjarig bestaan. De club met allemaal vrouwen van boven de vijftig jaar komt iedere derde donderdag van de maand bij elkaar voor een gezellig uitje. "We gaan niet zeuren, niet klagen en niet achter de geraniums zitten", lacht Marianne Scheepens uit Bergen op Zoom.


DOOR REMKO VERMUNT


De Red Hat Society is in 1998 ontstaan in Amerika. De naam van de sociëteit komt uit de beginregels van het gedicht 'Warning' van Jenny Joseph, waarin ze zegt dat ze paars gaat dragen wanneer ze oud is, met een rode hoed die er niet bij past en die haar niet staat. "Dat gedicht is eigenlijk een waarschuwing dat wij, vrouwen van boven de 50 jaar, gekke dingen gaan doen wanneer de kinderen het huis uitgaan", lacht Marianne.


De beweging kent duizenden verschillende 'chapters', oftewel afdelingen en meer dan een miljoen leden van over de hele wereld. De afdeling in Bergen op Zoom, getiteld 'Kroonjuwelen' is 15 jaar geleden opgericht door Els Dekkers uit Halsteren. "Ik was op vakantie in Amerika en ik zag in een winkeltje een hoek met allemaal rood/paarse spulletjes", vertelt ze. "De medewerkster van de winkel legde mij uit dat het spulletjes zijn van de Red Hat Society. Ze zei: 'Als je vijftig jaar bent, dan kan je ook zelf een chapter oprichten'. Ik was toen al vijftig, dus eenmaal terug in Nederland heb ik een afdeling opgericht."


Op dat moment waren er nog maar negen van dit soort afdelingen in Nederland, maar dat aantal is in de afgelopen jaren flink toegenomen. "Inmiddels zijn het er meer dan honderd", bevestigt Marianne. "We zijn geen serviceclub, dus we organiseren geen activiteiten voor het goede doel. Wat we wel doen? Dat kan van alles zijn. Een lezing bijwonen, een bezoek aan een museum of een tuin, of zoals nu een picknick." Hoofdmotto daarbij is dat het vooral gezellig moet zijn. "Natuurlijk wordt er wel even naar iemands gezondheid gevraagd, maar er wordt niet geklaagd en niet gezeurd. Dat is verboden", lacht Els.

Daarnaast is het 'verplicht' om rode en paarse kleding te dragen én om een rood hoedje te dragen. "Dat zorgt voor een soort verbondenheid", bevestigen de vrouwen. "We maken onderdeel uit van een groter geheel. Overal ter wereld komen we vrouwen tegen met rode hoedjes, dan heb je meteen een klik. Je moet natuurlijk wel een beetje lef hebben om zo over straat te gaan, maar als we niet dit soort kleding zouden dragen, dan zou het toch anders zijn. Hiermee onderscheiden we ons." [n]


Afbeelding