Afbeelding
Foto:

De Stadsgidsen zijn er weer!

Gidsen in Bergen op Zoom was de afgelopen tijd een vreemde en meer dan onwennige gewaarwording, er werd namelijk niet gegidst. We moesten ons behelpen met een mijmerende gedachte over het publiek dat aanwezig had kúnnen zijn.


Hoe anders was het enkele maanden geleden toen de vele deelnemers van de Vastenavendwandeling de neus van de gids achterna dweilden, hoe anders was het vorige zomer mensen hun geduld te vragen omdat de dienstdoende gids met zijn vorige groep iets te diep in het verhaal was gedoken over de diverse stadsbranden die de stad hebben geteisterd en bovenal: hoe teleurstellend was het om tijdens het Open Monumentenweekend de bezoekers geen toegang tot de Peperbus te mogen verschaffen omdat het nu eenmaal te druk was geworden op de oude kolos?

Terug naar het gemijmer van het heden: als de gidsen niet kunnen gidsen moeten we de verhalen maar eens van ver halen. Voor mijn dagelijkse werk zat ik in 2017 in de kost in het fraaie Alkmaar. Ik besloot mee te lopen in een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Aan het einde van de wandeling wist ik ontzettend veel over de productie van diverse kazen maar vrijwel niets over de stad of over een victorie die daar volgens zeggen moet beginnen. Dan zelf naderhand maar een eigen rondje lopen en op zoek naar een gezellig ogend restaurantje waar aan de innerlijke mens kon worden gewerkt. En wat overkomt me? Mijn aandacht wordt getrokken door een eetcafé waarvan de eigenaar een spandoek voor het raam had gehangen met de tekst ‘Mille Periculis Supersum’ en de keuze van het restaurantje was daarmee gemaakt. Eenmaal binnen bleek de eigenaar fervent AZ-supporter te zijn en het spandoek te hebben gehangen doelend op een mager recent verleden van de club en de huidige prima prestaties. Hij vroeg me waarom het doek me zo was opgevallen en ik vertelde over mijn hobby in Bergen op Zoom en dezelfde tekst die op ons stadhuis te vinden is. Op zijn vraag wat ik van Alkmaar vond antwoordde ik: een stuk groter dan Bergen op Zoom en bijna net zo mooi ! een wat flauwe grap wat evengoed wel de aanzet was tot een gezellig gesprek met de man die overigens terecht trots was op ‘zijn’ Alkmaar. Bij het afrekenen kwam hij nog terug op mijn hobby en vroeg me wat ‘in vogelvlucht’ te vertellen over Bergen op Zoom. Ik adviseerde hem om eens langs te komen en gaf hem een mailadres waarop hij me kon bereiken. En wat schetst mijn verbazing…in het voorjaar van 2018 kon ik de beste man ook de tekst ‘Mille periculis Supersum’ laten lezen, alleen hadden we daar in onze stad geen spandoek voor nodig.


Agenda
Gelukkig kunnen we nu weer gidsen. Sinds 1 augustus zijn de Gevangenpoort, het Oude Stadhuis en de Synagoge weer alle dagen (behalve maandag) open van 13.00 tot 16.30 uur en de Gertrudiskerk vanaf 10.00 uur, behalve op zondag, dan vanaf 13.00 uur. Ook is het weer mogelijk om elke middag (behalve maandag) om 14.00 uur deel te nemen aan een stadswandeling en zijn er ook wandelingen op Fort de Roovere en de Waterschans. Zie hiervoor onze website: stadsgidsen-bergenopzoom.nl