Nieuwe ontmoetingsplek voor mensen met dementie

BERGEN OP ZOOM - Heeft u geheugenklachten of kent u mensen met geheugenklachten of dementie in uw omgeving? De kans is groot dat u deze vraag met ja beantwoordt. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie.


Alzheimer Nederland geeft aan dat de kans voor vrouwen zelfs groter is: 1 op de 3. Hoewel het krijgen van dementie voor veel mensen een schrikbeeld is, kunnen de meeste mensen na de diagnose nog jaren redelijk functioneren. Het gedrag en het geheugen veranderen, maar de interesses en het gevoel mee te willen blijven doen, zijn vaak nog lange tijd aanwezig.
In het Odensehuis in Bergen op Zoom krijgen mensen met geheugenklachten en dementie de kans om hun eigen keuzes te blijven maken: de keuze om te komen en gaan wanneer ze willen en de keuze om deel te nemen aan activiteiten die hen aanspreken. De activiteiten kunnen bestaan uit sport en spel (bv. Rummikub spelen, poolbiljarten of wandelen), muziek luisteren of creatieve en culturele activiteiten. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.


Ook voor naasten
Bent u een naaste van iemand met geheugenklachten of dementie? Ook dan bent u welkom in het Odensehuis. U kunt er terecht voor een luisterend oor en wat ontspanning. Vaak wordt ook uw wereldje kleiner door de zorg voor uw partner, ouder of familielid. Er valt immers veel te regelen, beslissingen kunt u vaak niet meer overleggen met uw naaste en soms is het lastig om uw naaste wat langer alleen thuis te laten. Naar het Odensehuis kunt u tezamen gaan, maar dit hoeft niet.


Gratis toegang
De toegang is gratis. Wel betaalt u voor de consumpties die u gebruikt. Het Odensehuis in Bergen op Zoom werkt nauw samen met de casemanagers dementie, het Alzheimercafé, Dementienetwerk West-Brabant, het mantelzorgsteunpunt en andere organisaties die te maken hebben met mensen met dementie.


Open vanaf woensdag 19 augustus
Graag even aanmelden i.v.m. RIVM richtlijnen. Het Odensehuis is in ontmoetingscentrum de Korenaere, Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom op maandag- en woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdagmiddag 14.00 tot 16.00 uur. Meer info/aanmelding: Hanny Vos: odensehuis@svwboz.nl of 06-40791334.[n]