Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Voorlopig geen mondkapjesplicht in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom was afgelopen week volop in het nieuws. Op de televisie bij Editie NL en Hart van Nederland, maar ook landelijke kranten zoals Trouw en Volkskrant schreven over de markiezenstad. Reden? Bergen op Zoom had het hoogste aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Zelfs meer dan Amsterdam en Rotterdam.

Ruim 14 procent van de Bergenaren die zich tussen 1 en 9 augustus hebben laten testen op het coronavirus was ook daadwerkelijk besmet met het virus. Dat maakte burgemeester Frank Petter afgelopen week bekend. In totaal gaat het om 965 Bergenaren die zich lieten testen op het coronavirus, 452 van hen lieten zich testen in de mobiele teststraat in de gemeente. In totaal kwamen 139 tests positief terug. Dat is ruim 14 procent. De cijfers waren volgens de burgemeester zorgwekkend omdat het percentage een stuk hoger lag dan het landelijke gemiddelde.


Grootste piek voorbij

Drie dagen later stond het aantal positief geteste Bergenaren op 158 personen. Hoewel dat een toename is, is die toename minder groot dan de dagen daarvoor. "De gemeente Bergen op Zoom lijkt op dit moment de grootste piek aan coronabesmettingen achter de rug te hebben", stelde burgemeester Frank Petter. En daardoor bleven extra maatregelen uit. Voorlopig, want burgemeester Petter is niet bang om extra maatregelen in te zetten wanneer dat nodig is. Zo heeft hij er bijvoorbeeld, samen met het crisisteam, wel voor gekozen om evenementen die gepland staan voor augustus voor het grootste gedeelte te schrappen. "Uitzonderingen zijn evenementen voor kinderen."


Teugels aantrekken

Eerder maakte Petter al bekend de teugels weer aan te trekken. Zo is aan supermarkten gevraagd om het deurbeleid weer toe te passen en de handhavingscapaciteit is opgeschroefd om ook bij winkels en de horeca strenger te kunnen controleren. Ook hebben omliggende gemeenten een aanbod gedaan om extra handhavingscapaciteit in te zetten. “Daar maken we dan ook zeker gebruik van.”


"Het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen wij"


De burgemeester heeft dagelijks contact met de GGD over de meest recente cijfers om zo een vinger aan de pols te houden. "U kunt ervan op aan dat wij de cijfers nauwlettend monitoren, bij een piek zitten we erboven op en schroom ik niet om aanvullende maatregelen te treffen."


De burgemeester gaf bijvoorbeeld al aan een mondkapjesplicht in drukke gebieden te overwegen. Voorlopig is dat nog niet nodig. "Elke besmetting is er één teveel en we moeten voorkomen dat er verslapping optreedt. We zijn er nog niet en de eerder genomen maatregelen blijven van kracht. Het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen wij als we ons niet aan de voorschriften houden dus laten we samen zorgen dat we het coronavirus eronder krijgen en houden." [n]