Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Grote Markt, huiskamer en bruisend middelpunt

Als je in een bepaalde stad opgroeit, realiseer je je niet altijd wat je woonplaats allemaal te bieden heeft. Met mij was dat niet anders tot ik eind jaren negentig van de vorige eeuw met een goede bekende uit Den Haag door de stad liep en hij zich afvroeg of ik me wel realiseerde dat ik in een bijzonder mooie stad woon. Ik keek om me heen en bekeek de stad door de ogen van iemand die hier niet vandaan komt. Ineens zag ik hoeveel mooie gebouwen en plekjes onze stad kent.


En als ik nu als stadsgids mensen rondleid, ben ik me regelmatig bewust van het rijke verleden van het betreffende monument of de plaats in de stad en probeer ik me een voorstelling te maken van wat daar in een ver verleden allemaal al plaatsvond. Neem nu bijvoorbeeld het Stadhuis. In het deel met het bordes werd in 1400 al rechtgesproken door de Schout en de Schepenen. Denk eens aan al die gevangenen, die daar hun vonnis aanhoorden. Een vonnis, dat vervolgens op de Grote Markt werd voltrokken. Zij die slechts met een schandkap op door de stad hoefden te lopen, kwamen er goed vanaf, maar het gebeurde ook, dat er mensen opgehangen werden. Natuurlijk tot groot verdriet van hun familieleden, die de executie bijwoonden.

Maar er waren natuurlijk ook leukere gebeurtenissen op die markt, zoals de Blijde Inkomste van een nieuwe Heer of Markies. In optocht kwam die de stad binnengetrokken, daarbij feestelijk onthaald door de bevolking, die in dikke rijen langs de kant stond (doet me overigens aan een ander onthaal denken, u ook?). En natuurlijk waren daar de Jaarmarkten, de Paas- en Koudemarkten, die gedurende 2 weken gehouden werden in de “Gouden Eeuwen” van onze stad, de grote economische bloeiperiode, die (grofweg) van 1300-1550 geduurd heeft. Van heinde en verre kwamen kooplieden naar Bergen op Zoom om hier hun waren te verkopen. Uit Italië kwamen de Lombarden (bankiers) om geld uit te lenen of te innen, uit Schotland en Noordoost Europa brachten kooplieden o.a. huiden mee en uit Engeland lood, tin en lakense stoffen. En natuurlijk moesten de bezoekers ook vermaakt worden: er waren jongleurs, muzikanten enz. enz. Wat een bruisend geheel moet dit geweest zijn! En die Grote Markt is in deze tijden nog steeds een bruisend middelpunt van de stad, toen en ook nu de huiskamer van de stad.

En zo heeft elk plekje, elk gebouw in onze binnenstad een verhaal. Wij als stadsgidsen leiden u graag rond in de grotere monumenten of tijdens een stadswandeling om deze verhalen te vertellen.


Agenda

Nieuw en zeer bijzonder is een bezoek aan de Verborgen Vesting. Het loopt hier redelijk storm, boeken kan nog via www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl. Ook kunt u hier kaarten reserveren voor een wandeling op Fort de Roovere of de Waterschans. Het stadhuis, de Gertrudiskerk en de Synagoge zijn opengesteld van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur. De kerk is van dinsdag t/m zaterdag vanaf 10.00 uur open. [n]