Afbeelding
Foto:

VVD wil situatie frietkraam in de toekomst voorkomen

BERGEN OP ZOOM - "Wat doet de gemeente Bergen op Zoom om situaties zoals met de frietkraam bij Vogelenzang wél juridisch mogelijk te maken." Die vraag heeft Joost Pals (VVD) gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil dat de gemeente meer gaat denken vanuit mogelijkheden.


Een kermisexploitant plaatste onlangs een frietkraam op Vogelenzang in Halsteren, maar al snel moest hij zijn frietkraam weer weghalen. De man had wel een vergunning gekregen, maar dit was een zogenaamde standplaatsvergunning. Dat houdt in dat de frietkraam er overdag gewoon mocht staan, maar 's avonds steeds opgeruimd moest worden. De frietkraam was daar echter niet voor gemaakt, er zaten immers geen wielen onder en daarom moest de exploitant de frietkraam alsnog weghalen.


"Vanuit bestuurlijk-juridisch perspectief begrijpt onze fractie de gang van zaken, maar het ondernemerschap wordt hier door een papieren werkelijkheid nodeloos beperkt en dat is natuurlijk zeer ongewenst", stelt Joost Pals. Hij wilde dan ook weten op welke manier de gemeente aan de slag gaat om een dergelijke situatie wél juridisch mogelijk te maken. "Helaas was de ambtelijke reactie dat hier geen actie op wordt ondernomen."

En dat baart Joost Pals zorgen, want de problematiek is volgens hem groter dan alleen deze frietkraam. "We willen niet afwachten tot het tot verdere handhavende acties leidt. Voor de goede orde: regels die je hebt, moet je ook handhaven, dat onderschrijven we. Maar als een regel leidt tot ongewenste situaties, is het zaak om die regel aan te passen."

De VVD-fractie wil dan ook dat de regels worden aangepast, zodat dit soort kramen tóch met een standplaatsvergunning geplaatst kunnen worden. Nu en in de toekomst.