Afbeelding
Foto:

Coronacrisis zorgt voor meer meldingen overlast

BERGEN OP ZOOM - Handhavers van de gemeente Bergen op Zoom zijn in de periode van half maart tot en met het begin van mei 2020 ongeveer 3400 uur bezig geweest met coronagerelateerde zaken. Dat stelt de gemeente Bergen op Zoom. Vanaf mei is de corona-inzet minder intensief geworden en zijn de medewerkers stapsgewijs hun eigen werkzaamheden weer gaan oppakken.


In januari van dit jaar werd een Uitvoeringsplan vastgesteld voor de handhavers. Daarin stond precies beschreven hoeveel uur zij dit jaar zouden besteden aan de verschillende taken, zoals bijvoorbeeld het controleren van bouwvergunningen, parkeeroverlast en veiligheidscontroles bij evenementen. Maar, twee maanden na het vaststellen van dat plan, brak de coronacrisis uit. "Door het uitbreken van het coronavirus hebben wij andere, onvoorziene taken uitgevoerd en op die manier bijgedragen aan de veiligheid van onze gemeente. Dat heeft tot gevolg dat het uitvoeringsplan dient te worden bijgesteld."

Handhavers moesten zich opeens bezig houden met het houden van toezicht op de afgekondigde maatregelen, het samen met de horecaondernemers inrichten van terrassen die voldoen aan de coronamaatregelen, het beantwoorden van vragen van burgers en ondernemers en het adviseren van de gemeente. Daardoor is er minder tijd over voor de andere taken van de handhavers. Daar komt nog eens bij dat er in het eerste halfjaar van 2020 veel meer meldingen binnen zijn gekomen van overlast dan verwacht.

"Zo zijn er veel meer overlastmeldingen ontvangen inzake parkeren, objecten in de openbare ruimte, dieren en woonoverlast. Vermoedelijk is de stijging in het aantal meldingen te verklaren doordat veel meer mensen in en rondom huis hebben verbleven tijdens de intelligente lockdown wegens de corona-uitbraak." De gemeente heeft daarom het uitvoeringsplan bijgesteld. Er hoeft bijvoorbeeld niet tot nauwelijks gecontroleerd te worden bij evenementen, waardoor weer een aantal uur vrij komt. En zo zijn er nog veel meer aanpassingen.

Mocht er echter een tweede corona uitbraak komen, dan zorgt dat voor de nodige problemen bij Handhaving. "Wanneer een nieuwe corona uitbraak zou plaatsvinden zou dit een nieuwe periode van zware werkbelasting meebrengen op de medewerkers. De verwachting, op basis van de ervaringen van de voorbije periode, is dat dit zal leiden tot uitval van medewerkers door ziekte. De werkdruk is dermate hoog dat er recent ziekteverzuim is opgetreden. De mogelijkheid bestaat dat dit verder gaat toenemen."[n]