Welke zet speelt zwart.

Titelstrijd spannend tot de laatste ronde

BERGEN OP ZOOM - Met nog een ronde te gaan is de strijd om het kampioenschap van BSV nog niet gestreden. Er zijn nog twee kanshebbers te weten Peter de Moor en René Punt. Peter heeft de betere papieren, want als hij wint is hij in ieder geval kampioen. In de Coronatijd heeft BSV een schaakprobleemcompetitie opgezet. Hieraan hebben zowel leden van BSV als ook niet-leden aan mee gedaan.

In de voorlaatste ronde van het kampioenschap van BSV maakten de twee koplopers geen fouten. Peter de Moor won gedecideerd van Martin de Smit en René Punt won van Kees de Looff. Verder verraste Wesley Hopmans door Pieter-Jan Demmers te verslaan. Pieter-Jan had de afgelopen weken juist een opmars naar boven ingezet en begon de koplopers te naderen. Bas van de Putte versloeg Hamid Hussein en kon daardoor Pieter-Jan Demmers aflossen voor de derde plaats in de rangschikking. Jeugdkampioen Levi Vriens won van Henk van Houten en sluit nu ook aan voor de kopposities. Robert Kunst won van Piet Bruys en Alexander van ’t Hoff won van Bert van der Linden.

Probleemschaakcompetitie

Deze competitie werd gespeeld in verschillende categorieën, die elkaar deels overlapten. Aan elk probleem was een zogenaamde ELO-getal gekoppeld. Bij het schaken krijgen de meeste spelers een zogenaamde ELO-rating en op basis daarvan waren ook de problemen ingedeeld. Omdat het om maar een zet of een serie van zetten gaat en bekend is dat het om een probleem gaat komen alle spelers op een hoger ELO-getal uit dan hun ELO-rating.

Jeugd

In de categorie jeugd Dion Winterberg het beste gescoord van de 10 deelnemende jeugdleden. Dion wist maar liefst 16 van de 19 schaakproblemen op te lossen, een geweldige prestatie.

BSV-ers

In de categorie BSV-leden heeft Kees de Looff met 19½ uit 20 de beste prestatie neergezet. Dat halfje is toegekend nadat er een van de oplossingen na een hint van de organisatie is opgelost. In deze categorie deden 7 spelers mee.

Experts

Weliswaar ook BSV-leden, maar Marcel van Herck en André van de Graaf streden om de titel expert. Zij begonnen bij een moeilijkheidsgraad die vrijwel geen van de andere oplossers uiteindelijk heeft gehaald. En Marcel van Herck heeft deze categorie naar zich toe getrokken. Marcel wist vrijwel alle problemen op te lossen en kwam tot een niveau dat vergelijkbaar is met het grootmeesterniveau. André deed daar overigens weinig voor onder.

Niet-BSV-leden

In deze categorie scoorde Frits Hobbelen het hoogst. Frits haalde een vergelijkbaar niveau als bij de BSV-ers. Deze categorie telde vier spelers.

Ratingverschil

Bij het meten van het grootste ELO-verschil (Elo-getal – ELO-rating) werd Alexander van ’t Hoff de kampioen.

Wekelijks schaakprobleem

Het probleem van vorige week: Wit: Kg1, Dc6, Te1, Lf7 a2, f2, g2 en h3; Zwart: Kh8, Df6, Td8, Lg7, a7, b6, d3, g6 en h7. Wit won door: 1. Te8 als zwart 1…..Lf8 speelt is het via 2. Dxf6 mat en als 1. …..Txe8 2. Dxe8 Lf8 3. Dxf8 mat.

Het schaakprobleem voor deze week, zie diagram, komt uit een partijstelling van het BSV-kampioenschap. Wit had zojuist b4 gespeeld. Welke zet speelde zwart waarna wit, wel wat vroeg, opgaf?[n]