Het ‘lint’ wordt doorgeknipt. FOTO GEA VRIENS
Het ‘lint’ wordt doorgeknipt. FOTO GEA VRIENS Foto: Gea Vriens

‘Kinderen zijn voor
ons het belangrijkste’

BERGEN OP ZOOM - Het was een spannende dag voor zowel leerlingen als leerkrachten, want afgelopen week opende Vrijeschool ‘De Zeeridder’ officieel de deuren. Na een periode van twee jaar waarin heel hard gewerkt is konden ze eindelijk van start. Met 45 leerlingen, verdeeld over verschillende groepen, hebben ze een plek gevonden aan de Frans Halsstraat 25.

DOOR GEA VRIENS.


Vrijeschool Bergen op Zoom, onder die naam zijn ze gestart in een lokaal van ‘De Krabbenkooi’ met vier kleuters en twee leerkrachten om het jaar te eindigen met veertien kinderen. Hoewel er al langer werd nagedacht over een vrijeschool in Bergen op Zoom kwam het niet echt van de grond. Totdat een paar jaar geleden een ouder aangaf dat er behoefte bestond aan deze vorm van onderwijs. Na twee jaar hard werken is nu vrijeschool ‘De Zeeridder’ met 45 leerlingen een feit. Tamar Chavardès vertelt: “na mijn verhuizing vanuit Purmerend, waar ik op een vrije school werkte, was het voor mij een mooie uitdaging om ook hier een vrijeschool te beginnen”. Het is zeker niet makkelijk om een nieuwe school te starten, ze hebben dan ook veel hulp gehad van de Stichting ABBO, Algemeen Bijzonder Basis Onderwijs, die ze met raad en daad heeft bijgestaan.


Officiële opening

Maandag 24 augustus was de feestelijke opening. Na een aantal toespraken van onder andere Conny van Loenhout van Stichting ABBO en wethouder Barry Jacobs vertelde Ward Warmoeskerken het verhaal van de zeeridder. Daarna werden de kinderen door een team van vijf enthousiaste leerkrachten zingend welkom geheten. “We hebben ervoor gekozen om alle kinderen apart te verwelkomen omdat zij voor ons het belangrijkste zijn”, vertelt Tamar.


Vrijeschool

Het onderwijs op de vrijeschool is anders dan in het regulier onderwijs. Naast de ‘verplichte vakken’, zoals Nederlands en rekenen, is er ook veel ruimte voor kunstzinnige en creatieve vakken, bijvoorbeeld muziek, toneel, tekenen en schilderen. Gedurende het schooljaar maken de kinderen geen toetsen maar aan het eind van het schooljaar wordt er wel een Cito-toets gemaakt. “Veel kinderen en ouders hebben moeite met de prestatiedruk in het reguliere onderwijs en kiezen voor een vorm waarbij het kind centraal staat. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld bewegend of zingend leren”, vertelt Tamar.


Toekomst

Vrijeschool ‘De Zeeridder’ ziet de toekomst positief in. Ze willen uitgroeien tot een volwaardige school met rond de tweehonderd leerlingen. “Juist door kleinschalig te blijven kunnen we de kinderen alles bieden wat ze nodig hebben”, besluit Tamar. [n]