Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Jan van Wijk presenteert vijftigste boek

BERGEN OP ZOOM - De Bergse schrijver Jan van Wijk heeft zijn vijftigste boek geschreven: '75 jaar bevrijding, brieven over eren, herdenken en vieren naar en in Bergen op Zoom'. In eerste instantie wilde hij zijn boek in mei al presenteren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Hij stelde de presentatie uit naar oktober, maar ook die kan waarschijnlijk niet doorgaan. "Dus dan maar zonder officiƫle presentatie." Wel overhandigde hij afgelopen week het eerste exemplaar aan wethouder Barry Jacobs.

DOOR REMKO VERMUNT


Jan van Wijk is met recht een bekende Bergenaar te noemen. Hij is betrokken bij tal van organisaties en hij schreef dus al vijftig (!) boeken. De eerste 25 waren studieboeken voor het hoger onderwijs. De laatste 25 boeken gaan meer over beleving, geluk, gevoel, liefde en warmte. Zo schrijft Van Wijk over liefdeservaringen, zelfreflectie, spiritualiteit en Sint-Nicolaas. Zijn nieuwste boek gaat over de bevrijding van Bergen op Zoom.

"Het boek bevat 75 brieven aan het thuisfront", legt Jan van Wijk uit. Het boek begint op de stranden van Normandiƫ. Vanaf daar volgt Van Wijk hetzelfde spoor als de Canadezen die Bergen op Zoom uiteindelijk bevrijd hebben. Onderweg schrijft Van Wijk over zijn belevenissen en zijn ervaringen. Eenmaal aangekomen in Bergen op Zoom schrijft Van Wijk over de verschillende activiteiten die afgelopen jaar georganiseerd werden in het kader van 75 jaar bevrijding. "Bij veel van die activiteiten was ik aanwezig als vice-voorzitter van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Ik heb meteen verslag gedaan van die activiteiten. Daarmee hoop ik iets bij te dragen aan het vastleggen van de historie van deze stad."

Tijdens die activiteiten had Jan van Wijk veel contact met Paul Versijp, kabinetchef van de gemeente Bergen op Zoom. Hem werd dan ook gevraagd om het voorwoord te schrijven. "Op meeslepende wijze beschrijft Jan op basis van hedendaagse bezoeken aan de oude slagvelden de opmars van de geallieerden en over de bevrijding van onze stad en streek. Ook geeft hij een fantastische terugblik op het rijke herdenkings- en bevrijdingsprogramma dat eind oktober - begin november in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal plaats vond."

In eerste instantie wilde Jan zijn boek al op 3 mei presenteren, maar dat kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. "Toen besloot ik om de presentatie uit te stellen naar 10 oktober. Dat is de dag waarop ik 70 jaar hoop te worden." Maar, vanwege de coronamaatregelen kan ook die presentatie niet doorgaan. "Er komen vaak 150 tot 200 mensen op mijn boekpresentaties af." Daarom besloot Jan van Wijk het boek maar 'gewoon' in de verkoop te doen. "Ik kan het toch niet presenteren, dus dan maar gewoon zo." Wel werd afgelopen week het eerste exemplaar, bij het bevrijdingsmonument, overhandigd aan wethouder Barry Jacobs. "Hij is een veteraan, dus hij weet hoe het is om actief te zijn als militair."

Het boek is sindsdien te koop bij de VVV Brabantse Wal, Ziezo Kappers en bij de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Prins Bernardlaan. Het boek is tevens te koop via www.woordliefde.nl. De prijs is tien euro. "Dat zijn de drukkosten en de rest gaat naar het goede doel: War Child, zij hebben zich toegelegd op het helpen van kinderen die opgroeien in oorlogssituaties. Ik hoef er zelf namelijk geen geld aan te verdienen." [n]