Afbeelding
Foto: Stichting Sint Nicolaas

College mengt zich niet in Zwarte Piet-discussie

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat zich niet mengen in de discussie rondom Zwarte Piet. Lijst Linssen wilde dat het college in gesprek zou gaan met Stichting Sint Nicolaas om hen te vragen hun besluit om geen Zwarte Pieten te gebruiken te heroverwegen, maar dat gaat dus niet gebeuren. "Wij dienen ons te richten op het 'wat' en niet over het 'hoe'", stelt het college.


De Stichting Sint Nicolaas maakte eerder dit jaar bekend afscheid te nemen van Zwarte Piet. "De verandering die we nu doorvoeren is niet anders, niet meer en niet minder als het resultaat van eerder onderzoek. Wel brengt de actualiteit deze verandering in een stroomversnelling", stelde de stichting.


Verbazing

Lijst Linssen was echter verbaasd over de beslissing van Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom om de roetveegpiet te introduceren.


"Het kinderfeest dat ieder jaar zonder gemor en met veel plezier in onze mooie gemeente georganiseerd wordt, krijgt een gedaanteverandering wat ons inziens niet conform de algemene publieke opinie is", stelde Julien Voets.

Subsidies

Hij wilde dan ook weten wat het standpunt is van het college. "En hoe verhoudt het standpunt van het huidig college om de stichting jaarlijks een subsidie te verstrekken voor het ondersteunen van haar rol en functie ten aanzien van het Sinterklaasfeest?" Het college laat nu weten dat zij het, gelet op het zeer ruime aanbod aan activiteiten, de toegankelijkheid voor iedereen en de grote groep die zij bereiken, gegrond vinden om de stichting subsidie te verlenen.


Geen interventie

"Stichting Sint Nicolaas is een autonome organisatie. De stichting handelt niet in strijd met de wet en neemt haar besluiten om haar moverende redenen. Het is de gemeente niet toegestaan een interventie te plegen. Indien de stichting zelf aangeeft met het college van gedachten te willen wisselen over de keuzes die ze maakt, staan we daarvoor open."

"Als gemeente verstrekken wij een subsidie voor het algemeen doel: het organiseren van een mooi Sinterklaasfeest dat inclusief is en toegankelijk voor iedereen. Vanuit de subsidierelatie dienen wij ons te richten op het 'wat' en niet over het 'hoe'." [n]