Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

VVD: 'Iedereen moet kunnen stemmen in maart 2021'

BERGEN OP ZOOM - Het lijkt nog even te duren, maar in maart 2021 staan de nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer weer op de planning. Reden genoeg voor de lokale VVD-fractie om alvast vragen te stellen over het plan van aanpak rondom de stembureaus. "Immers willen we zoveel mogelijk inwoners in de gelegenheid stellen een stem te kunnen uitbrengen bij de (eerstkomende) verkiezingen."


Zo heeft het college van burgemeester en wethouders bijvoorbeeld in het verleden aangegeven dat er gekeken werd naar de stembureaubezetting. "In een brief geeft u aan dat 'de wijze waarop de stembureaubezetting tot op heden wordt georganiseerd geeft stof tot nadenken. Er wordt nagedacht hoe dit anders te organiseren'. We zijn ruim een jaar verder. In maart 2021 zijn de eerstvolgende verkiezingen gepland", aldus Rian Govers (VVD). Zij wil dan ook weten wat de stand van zaken is rondom de bemensing van de stembureaus.


De VVD wil ook meer duidelijkheid over de leden van een stembureau. In 2018 waren er namelijk 101 leden (van de verwachtte 136) die de e-learning module gedaan hebben. Slechts 64 leden hebben die module goed afgesloten. "Voorstel: voortaan moeten alle kandidaat-leden de module met goed gevolg afleggen voordat zij tot lid benoemd kunnen worden", aldus Govers.


Ook blijkt uit een eerder evaluatierapport dat er op enkele stembureaus onvoldoende verlichting en ruimte was om goed te kunnen tellen. "Welke stembureaus waren dat?" Last but not least wil Govers ook weten of er een mogelijkheid is voor een mobiel stembureau dat langs de diverse zorglocaties kan rijden.